Cervikalna osteohondroza

bol u vratu

Artrotične lezije cervikalne kralježnice su druge samo po lumbalnoj bolesti. Raznolikost kliničkih manifestacija cervikalne osteohondroze određena je anatomskim i fiziološkim značajkama cervikalne kralježnice i složenošću mnogih patogenetskih mehanizama. Obično u tijeku bolesti isti pacijent ima nekoliko sindroma koji se javljaju istovremeno ili uzastopce. Ozbiljnost kliničkih manifestacija cervikalne osteohondroze ovisi o težini i prirodi strukturnih i funkcionalnih promjena na disku i okolnim tkivima.

Artrotski proces u osteokondrozi razvija se postepeno i napreduje s godinama. U starijih i starih osoba, za razliku od mlade i srednje dobi, cervikalna osteokondroza često se kombinira sa spondilozom, nekovertebralnom artrozom, artrozom fasetnih zglobova i interspinoznom artrozom. Najveća ozbiljnost i učestalost kliničkih manifestacija opažena je kod osoba u najtežem radnom dobu - 30-50 godina. Obično se klinička slika razvija polako, postupno, bez jasno izraženog početka. Najčešće, karakterizira ga bolnost koja je lokalizirana u donjem dijelu vrata. Međutim, bol se može iznenada pojaviti u obliku akutne cervicobrachialgije ili tortikolisa.

Kliničke manifestacije i simptomi cervikalne osteohondroze

Kod cervikalne osteohondroze u kliničkim manifestacijama bolesti učestaliji su refleksni, zatim radikularni i korijensko-vaskularni sindromi. Pored toga, često se opažaju kompresijsko-spinalni (diskogena cervikalna miopatija) i cerebralni sindromi povezani s poremećajima cirkulacije u kralježničnom-bazilarnom sustavu arterija.

Refleksni sindromi manifestiraju se mišićno-toničnim, vegetativno-vaskularnim i neurodystrofičnim poremećajima. Uz cervikalgiju (lumbago), akutna bol je lokalizirana u vratnoj kralježnici, povećava se kretanjem. Kronična cervikalgija karakterizira bol, nelagodu, "mrvicu" prilikom pomicanja glave. Često u ovom slučaju pacijent zauzme prisilni položaj glave zbog sindroma boli, nakon pregleda, spljoštenosti ili pojačavanja cervikalne lordoze, ograničenja pokretljivosti i zakrivljenosti vrata u bočnom smjeru, napetosti mišića i bolnosti, palpacije - nježnosti spinoznih procesa i intervertebralnih diskova.

Kod cervikokranijalgije, bol je pritiska, kompresivna, ponekad zrači na sljepoočnicu i očne jabučice, ponekad privremeni pad vidne oštrine, povremeno osjećaj "mrlja" pred očima, fotofobija. U genezi ovih pritužbi igra iritaciju cervikalnih simpatičkih ganglija.

Kada je nadražen živčani pleksus kralježaka, pojavljuje se sindrom kralježaka, koji se u klinici pogrešno dijagnosticira kao "kršenje moždane cirkulacije u kralježnično-bazilarnom bazenu". Uz gore opisane pritužbe, vodeća manifestacija sindroma vertebralne arterije je vrtoglavica. Sindrom vrtoglavice može se pojaviti iznenada oštrim okretanjem glave, u pravilu je sistemski, popraćen mučninom, povraćanjem. Da bi se objektivizirao sindrom kralježaka, provjerava se prisutnost boli prilikom pritiska na mjestu kralježnice, provodi se ortopedski test Bartschi-Rochaix (ručna vuka iza glave). Vestibularni poremećaji zainteresirani za kralježničnu arteriju potvrđuju prisutnost nistagmusa, de Kleinova puknuća (pojava nistagmusa kada se naginje glava natrag s oštrim okretanjem u stranu). Nadraživanje (iritacija) živčanog simpatičkog pleksusa kralježnice ili njezina kompresija obično nastaju zbog osteohondralnih izraslina lunatskih procesa vratnih kralježaka, hipermobilnosti motoričkog segmenta.

Kod cervicobrachialgije, bol u vratnoj kralježnici zrači ramenskim pojasom, rukom i obično je praćena mišićno-toničnim (sindrom prednjeg skale mišića) ili vegetativno-vaskularnim ili distrofičnim manifestacijama (humeralni periartroza, sindrom ruke-ramena, epikondilitis, stiloiditis). . . Kada su u proces uključene vegetativne formacije, bol postaje goruće prirode, praćena parestezijama, osjećajem "vrućine" ili povećanom hladnoćom ruku.

Humeroskapularnu periartrozu karakterizira ograničenje i bolnost tijekom otmice i rotacije ramena. Kod epikondilitisa i stiloiditisa, bol zbog pritiska u predelu kondila ramena ili stiloidni proces bez izraženog ograničenja pokreta u ruci.

Scalenus anteriorni sindrom karakterizira bolna bol u predjelu ovog mišića, osobito pri okretanju i naginjanju glave u suprotnom smjeru. Prednji skaleni mišić na palpaciji je zbijen, uvećan, bolan. Bol se javlja ne samo u vratu, već i u ruci na zahvaćenoj strani, u pojasu gornjih udova, aksilarnoj regiji i u prsima. Siguran dokaz sindroma je nestanak boli i drugih manifestacija pod utjecajem novokainizacije.

Cardialgic je jedan od refleksno visceralnih sindroma cervikalne osteohondroze. U ovom sindromu, simptomi nalik angini pektoris vodeći su u klinici. Nije izoliran i, u pravilu, nastavlja na pozadini drugih manifestacija cervikalne osteokondroze. U diferencijalnoj dijagnozi kardiološkog sindroma kod cervikalne osteohondroze važna je kombinacija boli u predjelu srca s boli u cervikalnom i cervikalno-ramenom području, ovisnost boli o položaju glave, neučinkovitost koronarolitika, odsutnost promjena u EKG-u s ponovljenim ispitivanjima.

Radikularni sindrom (diskogeni cervikalni radikulitis) nastaje najčešće kada je korijen kralježnice komprimiran herniranim diskom, osteofitom ili zadebljanim žutim ligamentom. Bolest se obično razvija akutno nakon fizičkog napora i hlađenja. Uz bolove, mišićno-tonične i vegetativno-vaskularne manifestacije karakteristične su promjene osjetljivosti, refleks (smanjenje ili izumiranje refleksa) i motoričke (pareza, paraliza) sfere. Korijeni C4-C8 najčešće su pogođeni u vratnoj kralježnici. Porazom korijena C4-C5 karakteristična je proksimalna, a za C5-C8 - distalna pareza ruke.

Radikularni vaskularni sindrom (radikulopatija)treba dijagnosticirati kada se na pozadini nestanka sindroma boli dogodi akutno kretanje i osjetni poremećaji radikularnog tipa. Kada se proces lokalizira u korijenu C5-C6, dolazi do slabosti mišića ramenog pojasa (Parsonage Turner sindrom). Porazom korijena C7-C8 razvija se slabost i ukočenost u prstima.

Spinalni sindromi uzrokovani cervikalnom osteohondrozom mogu se razviti kada su leđna moždina i njezine žile komprimirani hernijom diska, stražnjim osteofitom, hipertrofiranim žutim ligamentom. Klinički se očituju bolom u cervikobrahijalnoj regiji, ležernom parezom ruku i spastičnom parezom nogu te poremećajem osjeta. Lezija leđne moždine ima relativno mali udio među ostalim komplikacijama osteokondroze. Međutim, s obzirom na svoj klinički značaj, diskogena cervikalna mijelopatija jedna je od važnih grana proučavanja degenerativnih lezija kralježnice.

Kronični poremećaj cirkulacije kralježnice (mijelopatija)češći je u starijih osoba s teškom aterosklerozom i cervikalnom osteokondrozom. Karakterizira ga spor porast lebdećih pareza ruku, a poremećaji kretanja obično prevladavaju nad osjetljivim.

Kliničke manifestacije cervikalne osteohondroze kod ljudi različite dobi vrlo su raznolike, kako u kombinaciji kombinacije sindroma i simptoma, tako i po težini. S godinama se osjetljivost živčanih vodiča na mehaničke podražaje značajno smanjuje, što dovodi do smanjenja ozbiljnosti refleksnih mišićno-toničnih neurodystrofičnih reakcija. S druge strane, kako osoba stari, kako se razvijaju distrofično-destruktivne promjene na kičmenom stupu, dolaze u obzir zaštitne, kompenzacijske reakcije tijela, ograničavajući stupanj nestabilnosti i fiksirajući ga, što prirodno dovodi do smanjenja njegovih kliničkih manifestacija.

Liječenje cervikalne osteohondroze

Učinkovito liječenje cervikalne osteokondroze moguće je ako je glavno načelo njegove terapije dugotrajna, postupna, sustavna i diferencirana primjena terapijskih metoda. Štoviše, metode liječenja trebaju biti odabrane uzimajući u obzir suvremenu teoriju o mehanizmu razvoja patološkog procesa. Zato pri propisivanju liječenja cervikalne osteohondroze uzimamo u obzir kroničnu i progresivnu prirodu tijeka ove bolesti. Raznolikost kliničkih manifestacija cervikalne osteohondroze diktira potrebu za primjenom različitih terapijskih čimbenika koji utječu na različite veze u patogenetskom lancu. Dobar terapeutski učinak u liječenju bolesnika s takvom patologijom primjećuje se kada se kombiniraju akupunktura s farmakopunkcijom, vakuum terapijom, fizioterapijom, manualnom terapijom, moxa terapijom itd. Također treba napomenuti da se prednost daje nježnim i nježnim metodama manualne terapije.

Prosječno trajanje liječenja za cervikalnu osteohondrozu u našoj klinici je 10-15 sesija. Nakon završetka tijeka liječenja, pacijent dobiva preporuke za provođenje terapije vježbanjem i daljnje sprječavanje recidiva bolesti.