Gimnastika za cervikalnu osteohondrozu kod kuće

<1_img_lijevo>

Osteokondroza vratne kralježnice je podmukla bolest. Dobni prag incidencije pada svake godine, tako da je sada problem liječenja cervikalne osteohondroze akutan kao nikada prije.

Ljudi koji vode sjedeći i pasivni način života s vremenom shvate da im se osteohondroza tiho prikrala.

Uzroci osteohondroze su neaktivnost mišića leđa i vrata, zbog čega oni slabe. Spinalni diskovi koji su ostali bez mišićne potpore jako su opterećeni.

Stalno sjedilački način života, nepravilno držanje dovode do deformacije vertebralnih diskova. Deformirani vertebralni diskovi stisnu živčane završetke. Kao rezultat toga, osoba osjeća bol u leđima, vratnoj kralježnici.

Kako liječiti cervikalnu osteohondrozu i spriječiti njezinu manifestaciju? Liječnici preporučuju posebne vježbe koje jačaju mišiće i tetive vrata maternice, leđa i ramenog obruča. Ovo je najsigurniji način liječenja osteohondroze.

Prednosti vježbanja

Kao što je gore navedeno, uzroci osteohondroze su sjedilački način života, slabljenje mišićnog steznika i zakrivljenost kralježnice. U početnim fazama bolesti vježbanje će zaustaviti njezin daljnji razvoj. Zbog redovite tjelesne aktivnosti poboljšava se prokrvljenost, toniraju se mišići kralježnice i vratne regije, smanjuje se opterećenje kralježnice, povećava se razmak između diskova kralješaka, smanjuje se trenje između diskova kralježaka, a samim time i smanjuje se učestalost boli.

vježbe za vrat s osteohondrozom primjer 1vježbe za vrat s osteohondrozom primjer 2

A ako se bolest razvila do te mjere da se osjećaju česti jaki bolovi, potrebno je konzultirati stručnjaka. On će utvrditi točnu dijagnozu, stupanj bolesti, propisati tijek liječenja, masažu. Nakon završetka tijeka liječenja bit će propisane terapeutske vježbe koje možete sami raditi kod kuće. Takav tretman cervikalne osteohondroze kod kuće brzo će vam omogućiti da zaboravite na bolest.

Vježbe treba pravilno odabrati i izvoditi dozirano. U protivnom postoji opasnost od pogoršanja zdravlja.

Korisni savjeti

Prije nego počnete vježbati, morate pročitati korisne savjete.

  1. Skup vježbi treba izvoditi redovito, bez obzira na mjesto: učenje, posao, dom itd. U početku, kako biste ubrzali napredak, trebali biste raditi vježbe svaki dan. A u budućnosti, kada se stanje poboljša, možete vježbati 2-3 dana u tjednu kako biste zadržali rezultat;
  2. Ako osjećate bol ili oteklinu, to je signal da je vrijeme da se malo pomaknete. U tom slučaju morate ustati, prošetati, istegnuti se, izvoditi vježbe protiv osteohondroze. Možete malo prošetati;
  3. Trebali biste stalno komplicirati lekciju. Kompleksu možete dodati druge vježbe ili povećati broj ponavljanja;
  4. Redovito vježbanje je, naravno, dobro, ali ne zaboravite na svoje osjećaje. Ako tijekom nastave osjetite jaku bol u cervikalnoj regiji, morate prekinuti nastavu;
  5. Da biste povećali učinkovitost liječenja, možete češće ići na masažu i uzeti kontrastni tuš. Ovi postupci doprinose dodatnom opuštanju mišića;
  6. Vježbe treba izvoditi u ravnom položaju i paziti na tehniku izvođenja. U početku će biti malo teško, ali zahvaljujući pravilnom izvođenju mišići će ojačati i bit će lakše vježbati.

Skup vježbi (zagrijavanje)

Prije nego počnete raditi vježbe, svakako počnite sa zagrijavanjem:

  1. Morate se uspraviti, raširiti noge u širini ramena, duboko udahnuti i izdahnuti nekoliko puta. Nakon toga trebate izvesti uredne nagibe udesno, lijevo, naprijed, natrag. Nagib unazad treba biti oprezan, bez izazivanja boli. Ako savijanje leđa uzrokuje bol, možete odbiti njihovo izvođenje.
  2. Sljedeće zagrijavanje je okretanje glave udesno i lijevo do granice. Unatoč svojoj jednostavnosti, ova vježba može izazvati poteškoće za one ljude čija vratna kralježnica ne dopušta okretanje glave do kraja u jednom ili drugom smjeru. U takvim slučajevima, okretanje glave ne vrijedi dovesti do boli. Vježbu treba izvoditi glatko, bez naglih pokreta.
  3. Na kraju se uspravite, ispružite ramena prema natrag, spojite lopatice, izbacite prsa. Zatim smanjite ramene zglobove, zaokružite leđa. Vježbu treba izvoditi polako, glatko, uz udisaj i izdisaj.

Vrste vježbi

Ova gimnastika, koja se sastoji od niza vježbi, nije teška. Možete ih izvoditi kod kuće, stojeći ili sjedeći. Najvažnije je držati kralježnicu ravnom i opustiti ramena. Ali poželjno je izvoditi ih stojeći, jer je u ovom položaju kralježnica ispravljena što je više moguće.

Gimnastika #1

Pritisak na ruke s glavom naprijed. Ruke treba sklopiti u bravu i staviti na čelo. Ruke spojene u bravu pritišću glavu unatrag, a glava se mora oduprijeti i pritisnuti ruke prema naprijed. Vrat bi se trebao zategnuti. U ovom položaju morate ostati 15-20 sekundi. Zatim stavite jednu ruku na stražnji dio vrata i zabacite glavu unazad. Istodobno se istežu radni mišići vrata. Ova vježba je korisna za jačanje mišića vrata, što vam omogućuje da oslabite cervikalnu osteohondrozu.

Gimnastika #2

Pritisak rukom na stražnji dio glave. U ovoj vježbi trebate spojiti ruke u bravu i staviti ih u ovom obliku na stražnju stranu glave. Zatim rukama pritisnite stražnji dio glave, a glava se treba oduprijeti rukama. Trajanje - 15 - 20 sekundi. U tom slučaju mišići vratne kralježnice su napeti. Ova vježba se može kombinirati s prvom za skladan trening.

Gimnastika #3

Nagib glave u stranu. U ovoj vježbi stavite desni (lijevi) dlan na uho. Morate pokušati dohvatiti desno (lijevo) rame glavom i oduprijeti se radnom rukom. U ovom položaju morate se zadržati 15 - 20 sekundi. Zatim učinite isto s drugom stranom.

Gimnastika #4

Okretanje glave u stranu. U ovoj vježbi trebate okrenuti glavu u stranu. Da biste to učinili, stavite desni (lijevi) dlan na desni (lijevi) obraz. Okrenite glavu udesno (lijevo), a radna ruka se odupire. U svakom položaju morate se zadržati 15 - 20 sekundi.

Gimnastika #5

Istezanje vrata rukama. Izvođenje ove vježbe u početku može biti teško, ali s vremenom se možete naviknuti. Stavite palčeve na donju čeljust, a ostatkom prstiju pokrijte potiljak. U tom položaju povucite glavu prema gore, možete izvoditi pokrete njihanja. Odnosno, simulirati pokušaj izvlačenja čepa iz boce. Ne možete okrenuti glavu, ona mora gledati ravno naprijed. Trajanje vježbe je 15 - 20 sekundi. Vježbu treba ponoviti nekoliko puta.

Gimnastika #6

Uspravite se i raširite ruke u stranu. Ruke trebaju biti opuštene. Napravite rotacije desnog i lijevog zgloba ramena redom, a zatim istovremeno. Tijelo treba biti nagnuto naprijed. Vježbu za svako rame potrebno je izvoditi 1 minutu. Ova vježba se preporučuje onima koji osjećaju napetost u predjelu ramena.

Gimnastika №7

Okretanje glavom. U ovoj vježbi trebate okrenuti glavu na desno (lijevo) rame i zategnuti vrat. Izvedite okretanje glavom na obje strane. Na kraju ponavljanja glavu treba okrenuti prema drugom ramenu. Pokušajte povući lopatice unazad. Vježbu izvodite pažljivo, kretanje glave mora biti kontrolirano tijekom cijele vježbe. U slučaju nelagode, možete jednostavno okrenuti glavu u stranu. Vježbu treba ponoviti 10-12 puta.

Ovo je cijeli kompleks vježbi usmjerenih na prevenciju osteohondroze vratne kralježnice. Nije potrebno izvoditi sve vježbe, možete odabrati samo one koje ne donose nelagodu i bol. Uredskim radnicima savjetuje se da tijekom rada sjede uspravno. Osim toga, ujutro možete izvesti visi na vodoravnoj traci. Ovo će istegnuti kralježnicu, dati tijelu snagu. Plivanje, umjetničko klizanje, ples, aerobik također pomažu u prevenciji osteohondroze i ubrzavaju proces liječenja. Ako je nastava redovita, a sama osoba postaje pokretnija, tada se možete riješiti bolova u mišićima i kostima cervikalne regije.