Osteohondroza torakalne regije

Torakalna kralježnica ima osobitost - rebra joj se pridružuju. Zbog toga je manje pokretljiv od vrata i donjeg dijela leđa. Slijedom toga, osteokondroza u prsnoj regiji razvija se rjeđe, prema principu: "manje pokretljivosti - manje trošenje". Ali se razvija rjeđe - to ne znači da lakše teče. I doista jest. Radi se o bolovima u prsima. Budući da se zona boli u torakalnoj kralježnici podudara sa zonom srca, simptomi se često brkaju s anginom pektoris ili infarktom miokarda. Nije ni čudo što o torakalnoj osteokondrozi kažu da je "kameleon". Uostalom, može se pretvarati ne samo da ima srčanu bolest, već i bolest pluća, jetre, želuca, žučnog mjehura ili gušterače. I ovdje ne možete pogriješiti i previdjeti srčani udar ili drugu ozbiljnu bolest, na primjer, patologiju mliječnih žlijezda kod žena. Ovakve greške su skupe, čak i ako se na kraju ispadne. Uostalom, to može "tjerati" osobu u ozbiljan stres. Zato je vrlo važno pronaći iskusnog i obrazovanog liječnika koji će sve razumjeti i razlikovati simptome torakalne osteokondroze od drugih patologija. Simptomi osteohondroze torakalne regije obično se dijele u dvije kategorije - radikularne i refleksne.

Radikularni simptomi

Nastaju zbog utjecaja na živce koji izlaze iz kralježnice.

spinalni živci

spinalni živci

Mnogo je živaca koji izlaze iz kralježnice. Zovu se spinalni živci. Svaki takav živac postupno se grana i prati određeni dio tijela s jasno definiranim granicama. Ovo područje se naziva zona segmentne inervacije. Svaki kralježak, disk, živac i zona označeni su brojevima koji striktno odgovaraju jedan drugome. Ako je živac zahvaćen, simptomi će se pojaviti u zoni segmentne inervacije koja odgovara ovom živcu, a ne bilo gdje - na proizvoljnom mjestu.

Radikalni simptomi uključuju:

 • Smanjenje ili gubitak refleksa;
 • Kršenje osjetljivosti;
 • slabost mišića;
 • Sržna bol.

Zone inervacije torakalnih segmenata

Osteokondroza D1-D2- uzrokuje bolove u ramenu, ključnoj kosti i pazuhu.

zone inervacije torakalnih segmenata

Osteokondroza D3-D6- Uzrokuje bol, pojasni karakter u gornjem dijelu prsnog koša. Simulira bol u srcu, napad angine pektoris. Kod žena uzrokuje bolove u mliječnim žlijezdama.

Osteokondroza D7-D8- uzrokuje bolove u pojasu na razini solarnog pleksusa. Simulira bol u želucu, jetri, žučnom mjehuru ili gušterači. Smanjuje reflekse u gornjem dijelu trbuha.

Osteohondroza D9-D10- uzrokuje bolove u hipohondriju i gornjem dijelu trbuha. Ponekad oponaša takozvani "akutni" abdomen - oštru bol u trbuhu. Smanjuje reflekse srednjeg abdomena.

Osteokondroza D11-D12- uzrokuje bol u području prepona. Simulira bol kod ženskih bolesti, upala slijepog crijeva, crijevnih bolesti. Smanjuje reflekse u donjem dijelu trbuha.

Refleksni simptomi

Za razliku od radikularnog, refleksni simptomi nemaju jasne granice. To mogu biti: otežano disanje, nedostatak zraka, bolovi tijekom udisaja-izdisaja, zimica i "ježica" na koži, interkostalna neuralgija, bolovi u pojasu u prsima. Često se bilježi dispepsija - pogoršava se apetit, javljaju se mučnina, žgaravica, nadutost i poremećaji stolice. Zbog bolova se poremeti san, javlja se nesanica i osjećaj da niste dovoljno naspavali. Teško se kretati, pogotovo ujutro. Koordinacija pokreta je poremećena - to se očituje u hodu. Opća slabost, slabost. Kršenja u seksualnoj sferi. Razdražljivost. Brza zamornost. Postoje razne vrste boli. Pritišćući bolovi u prsima. Bol između lopatica. Bol u hipohondriju. Bol prilikom podizanja ruku. Bol pri savijanju ili pokušaju uspravljanja. Bol između lopatica. Općenito, bol u osteokondrozi torakalne regije može se podijeliti u dvije vrste.

Dorsalgija- umjereno izražena dugotrajna bol u leđima i prsima s razdobljima pojačavanja i slabljenja.

Dorsago- akutna bol "lumbago" u ovom području.

 • Simptomi osteokondroze torakalne regije ovise o stadiju osteokondroze.
 • Pogoršaju se pogrbljenjem ili pokušajem uspravljanja.
 • Simptomi se često javljaju nakon 35-45 godina.
 • Javlja se oko 3 puta češće kod žena nego kod muškaraca.

Naravno, primijetili ste da su radikularni simptomi jasno definirani, a refleksni simptomi vrlo mutni i nespecifični. A kao što znate, sve što nema jasne definicije služi kao zgodno pokriće za profesionalnu bespomoćnost. To se, između ostalog, odnosi na refleksne simptome i tako omiljeni koncept među liječnicima kao što su "promjene povezane s dobi". Sigurno je mnogima od vas poznata situacija kada je liječnik objasnio problem "refleksnim" ili "dobnim" procesima. Većina ljudi u takvim trenucima s pravom vjeruje da liječnik jednostavno ne može shvatiti što se događa i pokušava prikriti svoju nesposobnost u magli ovih "čarobnih riječi".

Svojedobno je bila popularna fraza: "Svaka nesreća ima ime, prezime i položaj. "Svaka bolest ima svoje jedinstvene simptome. A dužnost liječnika je da ih jasno poznaje. I tada neće biti potrebe puštati maglu i za sve kriviti osteokondrozu prsnog dijela. Sada razumijete koliko je važno pronaći iskusnog i obrazovanog liječnika. O tome će ovisiti i točna dijagnoza i dobri rezultati liječenja.

Dijagnoza je ključ za pravilno liječenje

Do danas postoji niz suvremenih metoda hardverske dijagnostike osteohondroze. Najtočniji od njih su MRI i CT. No, glavna metoda je i dalje klinička dijagnostika - to je kada iskusni liječnik uspoređuje podatke iz najmanje tri izvora - iz pritužbi pacijenata, rezultata MRI i simptoma koje je otkrio tijekom pregleda. To vam omogućuje postavljanje najtočnije dijagnoze i stvaranje učinkovitog individualnog programa liječenja.

Liječenje

Kao što razumijete, osteokondroza je pravi "zaplet" simptoma, razotkrivajući koji, liječnik će vas spasiti od boli i tjeskobe. Ali nije moguće eliminirati promjene na kralješcima i diskovima. Stoga se riječi "liječenje osteohondroze" moraju ispravno razumjeti. Ako ste zainteresirani za uklanjanje boli i druge patnje, onda da – sasvim je moguće. A ako vodite akademsku raspravu na temu vraćanja kralježaka i diskova u njihov izvorni izgled, "kao novorođenče", onda ne, prošlost se ne može vratiti. Trebate biti realni i tada nećete nasjedati na mamac prevaranta.

Nemojte nasjedati na mamac prevaranta!

Nemoguće je kralješcima i diskovima vratiti njihov izvorni izgled!

Koja je glavna metoda liječenja?

Meka ručna terapija je glavna vrsta liječenja osteohondroze prsne regije. To je kao antibiotik za upalu pluća – bez njega se ne može. Druge vrste - masaža, lijekovi, fizioterapija i terapija vježbanjem - su pomoćne.

Kako djeluje nježna manualna terapija?

Prehrana diskova izravno je povezana s mišićima koji okružuju kralježnicu. Osim toga, sami mišići leđa jedan su od sastavnih uzroka boli kod osteohondroze prsnog dijela. Meka manualna terapija je posebna metoda koja vam omogućuje vraćanje mišića u njihovu prirodnu fiziologiju, uklanjanje grčeva, stezanja mišića i poboljšanje prehrane diskova.

Intervertebralni diskovi jedini su dio tijela koji nema krvne žile i koji se hrani pravilnim radom mišića.

Osim toga, pri liječenju uz pomoć ruku, kiropraktičar:

 • uklonite opterećenje sa zahvaćenih kralježaka i diskova i pravilno ga rasporedite;
 • opustiti mišiće i pomoći im da se vrate u normalu;

Time:

 • spasiti pacijenta od stezaljki;
 • poboljšati snagu diska;
 • vratiti motoričke funkcije tijela;
 • normalizira cirkulaciju krvi.

Ručni udar mobilizira unutarnje snage tijela i pokreće mehanizme samoizlječenja.

Tretman je apsolutno siguran.

Prevencija

Kako biste izbjegli recidive, stvorite ugodne uvjete za spavanje i rad. Pazite na svoju težinu i pravilnu prehranu. Održavajte svoju tjelesnu aktivnost. Ali glavna stvar je ne zanemariti svoje zdravlje i ne štedjeti na njemu. Ne dopustite da stvari idu same od sebe. Nakon oporavka, pokušajte jednom svaka tri do šest mjeseci napraviti barem jednu sesiju održavanja nježne manualne terapije – to će smanjiti čimbenike rizika. Ne zaboravite, zanemarena osteokondroza dovodi do komplikacija - protruzije i hernije diska. Zapamtite: vaše zdravlje, prije svega, trebate!

Trčanje osteokondroze dovodi do komplikacija - protruzije i disk hernije.