Što je osteohondroza kralježnice?

Osteokondroza je kronična patologija kralježnice, čiji su osnovni uzrok degenerativne promjene u intervertebralnom disku. S progresijom bolesti, u patološki proces su uključene i druge strukture kralježnice - tijela kralježaka, intervertebralni zglobovi, ligamenti itd.

Bolest pogađa ljude svih dobnih skupina. Donedavno se osteohondroza smatrala česticom starijih osoba, ali nedavno je otkriven porast učestalosti ove bolesti među mladima. I žene i muškarci obolijevaju podjednako često.

Zašto nastaje osteohondroza?

Kako bismo bolje razumjeli što je osteokondroza, potrebno se ukratko zadržati na uzrocima i mehanizmu njezine pojave.

Formiranje patoloških promjena u osteohondrozi kralježnice događa se polako. Od početka patološkog procesa u intervertebralnoj hrskavici do pojave prvih simptoma osteokondroze često prolaze godine.

Uzroci osteohondroze

Na zdravlje kralježnice izravno utječu mnogi negativni čimbenici. Ako se njihov utjecaj provodi dulje vrijeme, onda je rezultat toga pojava patoloških promjena u strukturama kralježnice. A to pridonosi nastanku osteohondroze.

Na primjer, što je osteokondroza, dobro je poznato ljudima koji vode neaktivan način života, koji imaju prekomjernu težinu. Prekomjerna tjelesna aktivnost, ozljede leđa i vrata, neke somatske bolesti također mogu dovesti do razvoja ove patologije. A pogoršano nasljeđe i starost su izravni čimbenici koji dovode do razvoja degenerativnih oštećenja hrskavičnog tkiva diskova.

Kako se razvija osteohondroza?

Mehanizam razvoja (ili patogeneze) osteokondroze još je uvijek kontroverzan i nedovoljno proučavan. Najvjerojatnije je da se ova bolest formira na temelju metaboličkih poremećaja koji se javljaju u strukturama kralježnice.

Pod utjecajem nepovoljnih čimbenika često dolazi do nepovratnih promjena u hrskavičnom tkivu intervertebralnog diska, nakon čega slijedi njegovo postupno uništavanje (ili uništenje).

Zatim se patološki proces širi i na koštano tkivo kralješka s razvojem njegove deformacije i nepovratnih promjena u okolnim strukturama.

Pojava takvih modifikacija na intervertebralnom disku izravno ovisi o njegovim anatomskim nijansama:

 1. Tkivo hrskavice nema vlastiti sustav opskrbe krvlju. Njegovu prehranu osigurava koštano tkivo susjednih kralježaka. Stoga, u slučaju poremećaja cirkulacije kao posljedica nedovoljnog ili, obrnuto, pretjeranog fizičkog stresa na kralježnici, pati i prehrana hrskavice.
 2. U hrskavici također nema živčanih vlakana. Posljedično, s funkcionalnim preopterećenjem intervertebralnog diska, prijenos živčanog impulsa koji pokreće aktivaciju metabolizma bit će nepravovremen.
 3. Sposobnost samoizlječenja (regeneracije) hrskavičnog tkiva intervertebralnog diska usporena je zbog njegovih strukturnih značajki.

Postoje i drugi čimbenici koji jasno pridonose razvoju degenerativnih procesa u hrskavičnom tkivu intervertebralnih diskova i nastanku osteokondroze.

Faze patoloških promjena

Na temelju aktualnih podataka o patogenezi ove patologije, može se uvjetno razlikovati nekoliko faza degenerativnog procesa u intervertebralnom disku. Faze osteohondroze kralježnice:

 1. Osnovna. Hrskavično tkivo diska pod mehaničkim utjecajima prolazi strukturne promjene - dolazi do njegove disfunkcije. Karakterizira pojava pukotina na površini diska, različite veličine i dubine. Nakon toga, te se pukotine pretvaraju u izbočine (kile).
 2. Srednji. Karakterizira ga pojava nestabilnosti zahvaćenog područja kralježnice zbog patološke pokretljivosti kralježaka. U tom slučaju poremećena je jedna od glavnih funkcija kralježnice, zaštitna. Živčani i vaskularni debla koji prolaze u njegovim koštanim kanalima postaju ranjivi. Razvijaju se živopisni klinički simptomi bolesti.
 3. Konačan. Dolazi do zamjene zahvaćenog tkiva hrskavice s grubljim i gušćim vlaknastim. Istodobno, intervertebralne kile nestaju. A patološka pokretljivost kralježaka zamjenjuje se oštrim ograničenjem njihove pokretljivosti. Često postoji suženje kralježničnog kanala s razvojem manifestacija kompresije segmenata leđne moždine.

Dakle, svaki stadij bolesti karakterizira prisutnost vlastitih specifičnih simptoma, što nedvojbeno igra ključnu ulogu u izboru metoda za liječenje osteohondroze.

Kliničke manifestacije

Znakovi osteohondroze kralježnice pojavljuju se kao promjene u koštanom tkivu kralježaka. Pacijent možda neće imati nikakvih pritužbi dugo vremena.

Bolest je karakterizirana kroničnim tijekom, s fazama egzacerbacije i remisije koje se međusobno zamjenjuju.

Često se pogoršanje osteohondroze javlja pod utjecajem provocirajućih čimbenika: fizičkog prenaprezanja, hipotermije, dugotrajnog izlaganja neugodnom položaju, na primjer, u snu ili na poslu, itd.

Postoji mnogo simptoma ove bolesti, koji ovise o lokalizaciji patološkog procesa i ozbiljnosti strukturnih promjena u hrskavičnom i koštanom tkivu. Svi ovi simptomi mogu se grupirati u nekoliko sindroma. Vrlo često se kombiniraju.

radikularni sindrom

Javlja se u gotovo svih bolesnika s osteokondrozom kralježnice. U nastanku ovog sindroma ulogu ima kompresija (kompresija) korijena spinalnih živaca patološki promijenjenim strukturama kralježnice.

Glavni znak radikularnog sindroma je bol, koja se u značajnom broju slučajeva može širiti (zračenje) duž tijeka inervacije odgovarajućeg korijena. Karakterizira ga zračenje boli od vrha do dna. Na primjer, ako je zahvaćena lumbalna regija, stražnjica boli i daje nogu.

Intenzitet boli se povećava rotacijom trupa ili vrata, fizičkom aktivnošću. Bolni osjećaji su okarakterizirani kao rezanje, povlačenje, pečenje.

Također, uz sindrom boli, u zahvaćenom području često se razvijaju simptomi kršenja osjetljivosti po vrsti njenog povećanja (hiperestezija), kao i poremećaji osjetljivosti, utrnulost.
Ako bolest napreduje, a uzrok kompresije nije eliminiran, tada se hiperestezija zamjenjuje hipoestezijom (smanjenje osjetljivosti), što je često popraćeno simptomima gubitka funkcije zahvaćenog kralježničnog korijena.

spinalni sindrom

Ovaj sindrom se razvija kao posljedica kompresije leđne moždine. Najčešći uzrok takve kompresije je intervertebralna kila.

Dolazi do sve većeg smanjenja osjetljivosti, reakcije na temperaturne i bolne podražaje. Progresivna slabost mišića razvija se i u udovima i u trupu. Često se formiraju paretični ili paralitički simptomi.

Vegetativno-vaskularni sindrom

glavobolja s osteokondrozom kralježnice

Ovaj sindrom se najčešće razvija u cervikalnoj i cervikotorakalnoj lokalizaciji osteohondroze kralježnice.

Uzrok vaskularnih poremećaja kod osteohondroze je refleksni grč ili mehanička kompresija velikih žila koje prolaze u koštanim kanalima kralježnice. U tom slučaju mogu se razviti različiti simptomi, nalik ishemijskom poremećaju cirkulacije mozga ili glavnih arterija ekstremiteta. To je često uzrok dijagnostičkih pogrešaka.

Osim toga, često se razvijaju različiti vegetativni poremećaji. Najizraženije su kod žena (emocionalna labilnost, poremećaji spavanja, menstrualne nepravilnosti i sl. ).

visceralni sindrom

Karakterizira ga pojava boli u projekciji srca, organa gastrointestinalnog trakta itd. Često se takvi pacijenti liječe dugo i apsolutno neuspješno za bilo kakve somatske bolesti.

Na primjer, ako je zahvaćena torakalna regija, može se pojaviti bol iza prsne kosti, nalik onima s anginom pektoris. Često postoji refleksni osjećaj otkucaja srca.

Dijagnostička načela

Uz karakteristične simptome, važnu ulogu u određivanju bolesti i stadiju imaju dodatne metode pregleda – RTG kralježnice, kompjuterska i magnetska nuklearna tomografija.

Prema indikacijama provode se i druge metode, na primjer, EEG, EKG, Doppler skeniranje krvnih žila itd.

Liječenje osteohondroze

rendgenska slika kralježnice s osteohondrozo

Terapija osteohondroze kralježnice je integrirani pristup. Prilikom odabira jedne ili druge metode liječenja potrebno je procijeniti stupanj oštećenja struktura kralježnice, prirodu i težinu kliničkih manifestacija, kao i stadij tijeka bolesti (pogoršanje ili remisija) .

Važnu ulogu u liječenju osteohondroze kralježnice također imaju preventivne mjere usmjerene na smanjenje učestalosti pogoršanja bolesti i očuvanje strukture kralježaka i intervertebralnih diskova.

Taktika tijekom egzacerbacije

Važan uvjet za liječenje bolesti u tom razdoblju je stvaranje ostatka zahvaćenog područja kralježnice. Da biste to učinili, pacijentu se propisuje odmor u krevetu uz korištenje različitih uređaja za stvaranje nepokretnosti zahvaćenom segmentu kralježaka.

U nekim slučajevima potrebna je hospitalizacija na neurološkom odjelu.

Liječenje

Da bi se smanjio intenzitet boli kod osteohondroze, propisuju se različiti lijekovi:

 • nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID);
 • analgetik;
 • relaksanti mišića.

U nedostatku učinka njihove uporabe, preporučljivo je propisati blokade inervacije zahvaćenog područja uz korištenje lokalnih anestetika.

S cervikalnom lokalizacijom osteohondroze često se razvijaju cirkulacijski poremećaji mozga. Kako bi se smanjile takve manifestacije, propisuju se lijekovi koji poboljšavaju cerebralni protok krvi. Također je potrebno koristiti simptomatske lijekove - ublažavanje mučnine i povraćanja, poboljšanje vestibularnih poremećaja itd.

Osim toga, preporučljivo je propisivati vitaminske pripravke (osobito skupine B), antioksidanse i neke druge.

Fizioterapijski postupci

fizioterapija osteohondroze kralježnice

Kod osteohondroze, liječenje fizičkim čimbenicima pronašlo je široku primjenu. Različite metode fizioterapije koriste se kako tijekom pogoršanja tako iu fazi remisije bolesti:

 • U akutnom razdoblju koristi se ultraljubičasto zračenje, liječenje elektromagnetskim poljima (UHF), dijadinamička struja itd.
 • U fazi remisije propisuje se elektroforeza s raznim lijekovima, induktotermija, ultrazvuk i razne vrste balneoterapije.

Taktika u fazi remisije

Nakon povlačenja akutnih manifestacija bolesti nastavlja se liječenje bolesti. Svrha takve terapije je smanjiti učestalost egzacerbacija i potaknuti regeneraciju koštanog i hrskavičnog tkiva kralježnice.

Nastavlja se liječenje lijekovima propisano za akutnu fazu bolesti. Tijekom tog razdoblja mogu se koristiti kondroprotektori - sredstva koja poboljšavaju stanje hrskavice.

Uz fizioterapijske metode koriste se i masaža i fizioterapijske vježbe.

Masaža

masaža za osteohondrozu kralježnice

Glavni učinak masaže usmjeren je na poboljšanje cirkulacije krvi u zahvaćenom području i jačanje mišićnog korzeta. Također, profesionalno izvođenje masažnih pokreta omogućuje vam ublažavanje mišićnog spazma, koji obično prati ovu patologiju.

Zato bi masažu trebao provoditi posebno educirani stručnjak koji tečno poznaje ovu metodu liječenja. Netočno ili nepismeno izvedena masaža može dovesti do razvoja komplikacija ili pogoršanja bolesti.

Terapeutska vježba (LFK)

Dozirane i posebno odabrane tjelesne vježbe čine osnovu terapije vježbanjem. Kompleks takvih vježbi odabire liječnik pojedinačno za svakog pacijenta. Načelo odabira vježbi terapije vježbanjem je smanjenje fizičkog opterećenja na zahvaćenom području kralježnice.

Djelovanje fizioterapijskih vježbi usmjereno je na poboljšanje opskrbe krvlju i protok limfe u zahvaćeno područje, jačanje mišićnog tkiva.

Ove vježbe treba raditi svaki dan. Obično se u početku individualna ili grupna nastava održava s instruktorom, a zatim pacijent može samostalno izvoditi set vježbi kod kuće.

Prevencija egzacerbacija

Preventivne mjere pogoršanja osteohondroze kralježnice usmjerene su na uklanjanje svih provocirajućih čimbenika:

 • Potrebno je pratiti pravilno držanje i držanje tijekom dugog stajanja i sjedenja.
 • Korisno je kod dugotrajnog statičkog stresa (primjerice, rad za računalom) raditi redovite pauze tijekom kojih se trebate zagrijavati ili skup vježbi koje vam preporuči liječnik.
 • Treba izbjegavati hipotermiju.
 • Važno je pravilno spavati s osteohondrozo, pobrinuti se za mjesto za spavanje - madrac i jastuk. U idealnom slučaju, trebali bi biti ortopedski.
 • Obvezno je smanjenje prekomjerne tjelesne težine i pravodobna korekcija popratne somatske i endokrine patologije.

A kada se pojave i najmanji simptomi bolesti kralježnice, ne biste trebali odgađati posjet liječniku. Uostalom, što se ranije započne liječenje osteohondroze kralježnice, to su bolji rezultati.