Suvremene metode liječenja cervikalne osteohondroze

osteohondroza vratne kralježnice

Moderan sjedilački način života razlog je da tako česta bolest kao što je cervikalna osteokondroza aktivno postaje mlađa. Na njega se sve više žale "informatičari", vozači i drugi predstavnici "sjedećih" profesija. Prema liječnicima, čak se i 17-godišnji tinejdžeri žale na osteohondrozu vrata maternice. U pravilu, to su oni koji aktivno koriste pametni telefon.

Činjenica je da, ovisno o nagibu nad gadgetom, ljudska kralježnica doživljava opterećenje od 12 do 27 kg. Što više vremena osoba provede u ovom položaju, brže se troše intervertebralni diskovi, javlja se bol u vratu i leđima, a zatim i osteohondroza. Liječnici snažno preporučuju početak liječenja odmah kada se pojave prvi simptomi, inače bi posljedice zanemarivanja zdravlja mogle biti nepovratne.

Što je to bolest - cervikalna osteohondroza?

Najmobilniji među svim dijelovima kralježnice je vratni. Ima sedam kralježaka koji su povezani elastičnim intervertebralnim diskovima. Svaki disk ima anulus fibrosus s nucleus pulposus unutra.

Metabolički poremećaj u njemu može ukazivati na pojavu osteokondroze, u kojoj intervertebralni disk gubi snagu i elastičnost. U budućnosti, pod utjecajem opterećenja, vlaknasti prsten strši, na njemu se pojavljuju pukotine.

Cervikalna regija ima mnogo živčanih kanala i krvnih žila koji opskrbljuju prehranu mozgu, a kralješci su usko jedni uz druge. Dakle, čak i umjerena deformacija jednog od kralježaka dovodi do činjenice da su živčane strukture i krvne žile komprimirane.

Koji su simptomi cervikalne osteohondroze i koja je njihova opasnost?

Prvi znakovi bolesti očituju se u obliku napetosti i trnaca u mišićima vrata, boli koja može zračiti u stražnji dio glave, lopatice i ruke. Kada je moždana cirkulacija poremećena zbog osteohondroze, pojavljuju se migrene, vegetovaskularne bolesti i hipertenzija. Također, bolest loše utječe na kardiovaskularni i dišni sustav, pogoršava se opća koordinacija, sluh i vid.

Ako se liječenje ne započne na vrijeme, cervikalna osteokondroza može uzrokovati intervertebralnu protruziju, herniju i sindrom vertebralne arterije.

Dijagnoza cervikalne osteohondroze

Dijagnozu i liječenje osteohondroze vratne kralježnice provode visokospecijalizirani stručnjaci - ortopedski traumatolozi i neurolozi specijalizirani za područje vertebrologije. Prije svega, liječnik utvrđuje ozbiljnost simptoma bolesti. Također se utvrđuju mogući uzroci pojave - štetni radni uvjeti, navike pacijenata, prisutnost ozljeda.

Ako je to potrebno, pacijentu se preporučuje dodatni pregled:

  • Rtg pokazuje stupanj nestabilnosti tijela vratnih kralježaka.
  • MRI može otkriti stvaranje izbočina, hernije diskova i stanje mekih tkiva.
  • Ultrazvuk žila glave i cervikalne regije (doplerografija) preporučuje se kod cerebrovaskularnih nezgoda, migrena. Ovaj pregled vam omogućuje da odredite stanje vertebralnih arterija, vena, kao i prisutnost patološke tortuoznosti i vaskularnih petlji. Ultrazvuk vam također omogućuje da vidite kršenja prohodnosti krvnih žila. Svi ovi pregledi zajedno omogućuju vam da vidite cjelokupnu sliku stanja vratne kralježnice kako biste ispravno postavili dijagnozu i propisali najučinkovitije liječenje i daljnju rehabilitaciju kako biste osigurali dugoročni rezultat.

Značajke liječenja osteohondroze vratne kralježnice

Liječenje je usmjereno na poboljšanje prokrvljenosti mozga i tkiva oko vratne kralježnice, povećanje pokretljivosti blokiranih segmenata vratne kralježnice te smanjenje boli i miotonijskog sindroma.

Za postizanje ovih ciljeva koriste se različite metode:

  • Masaže u kombinaciji s laganim ortopedskim korekcijama za poboljšanje protoka krvi u vratnoj kralježnici.
  • Metoda kratke poluge za korekciju kralježnice. Ova netraumatska metoda omogućuje učinkovito uklanjanje funkcionalnih blokova i vraćanje pokretljivosti segmenta.
  • Terapija udarnim valovima za poboljšanje metaboličkih procesa, obnavljanje stanica i zahvaćenih područja tkiva te uklanjanje grčeva mišića.
  • Karboksiterapija (terapijski učinak ugljičnog dioksida na tkiva kralježnice i zglobova).
  • Fizioterapeutske metode liječenja (elektroterapija i magnetoterapija).
  • Liječenje lijekovima (blokade, multizonalne i druge injekcije) u kombinaciji s gore navedenim metodama. Lijekovi se koriste samo u nekim slučajevima, za ublažavanje akutnog stanja s miotoničnim (edemom mekog tkiva) i sindromom boli.

Vježbena terapija za osteohondrozu vratne kralježnice

U liječenju bolesti, fizioterapijske vježbe postaju sve popularnije. Koristi se ne samo u stanju remisije, već i kao prevencija cervikalne osteohondroze. Tjelesne vježbe poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju mišićni korzet, uklanjaju ograničenja pokretljivosti kralježaka, povećavaju raspon pokreta i omogućuju vam da obnovite neuromišićne veze.

Učinkovite rezultate postiže terapija po finsko-njemačkoj David metodi koja se provodi u Institutu za vertebrologiju i rehabilitaciju. Tijekom složenog računalnog testiranja utvrđuje se ranjivost vratne kralježnice, asimetrija mišića u cervikalnoj regiji, prevlast ili nedostatak razvijenosti mišićnog sustava. Na temelju ovih pokazatelja izračunava se moguće opterećenje i formira se individualni program obuke na inovativnim medicinskim simulatorima. Za liječenje i konsolidaciju rezultata potrebno je dva puta godišnje provesti tečaj od 24 sesije. Rezultati treninga na simulatorima obično su vidljivi nakon 5-6 sesija.

Samoliječenje nije opcija

Znakovi cervikalne osteohondroze često se zanemaruju ili se samo-liječe. U međuvremenu, to može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Osoba je posebno ugrožena u slučaju samoliječenja ili korištenja traumatskih ručnih tehnika i fizičkih manipulacija, koje ne samo da ne liječe, već mogu čak i pogoršati bolest. Bolje je povjeriti liječenje cervikalne osteohondroze kvalificiranim stručnjacima koji će za vas odabrati nježne, moderne i učinkovite metode koje isključuju mogućnost ozljede zahvaćene vratne kralježnice.