Kako liječiti bolove u zglobovima prstiju?

Disfunkcija zglobova prilično je čest problem među svim dobnim skupinama svjetske populacije. Bolesti koje uzrokuju bol u zglobovima prstiju obično se vide kod osoba starijih od četrdeset godina. Žene i muškarci podjednako su podložni ovoj vrsti patologije.

Kosti i zglobovi pružaju veliku pokretljivost našeg tijela pri izvođenju bilo kakvih pokreta i tjelesnih aktivnosti. Prsti gornjih ekstremiteta, zahvaljujući pokretnim falangama, mogu izvesti dovoljno jasne i svrhovite radnje pri obavljanju nježnog, skrupuloznog posla. Međutim, takva aktivnost u 60% slučajeva dovodi do profesionalnog invaliditeta u starijoj dobi. Na primjer, satovi, draguljari, graveri, krojačice češće imaju problema sa zglobovima prstiju nego predstavnici drugih struka. Degenerativni procesi prstiju mogu se razviti iz više razloga, osim profesionalne aktivnosti. Sljedeći se čimbenici smatraju najčešćim:

 • reumatizam;
 • giht;
 • osteoartritis;
 • artroza;
 • poremećaji cirkulacije u gornjim ekstremitetima;
 • ozljede ruku.
bol u zglobovima prstiju

Ako zglobovi nabreknu i zabole pri savijanju prstiju, potreban je pregled i liječenje prvih simptoma bolesti. Ovaj se problem rješava prilično teško, dugoročno i ne uvijek uspješno, osobito u zanemarenim oblicima.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis smatra se autoimunom bolešću, koju karakterizira oštećenje vezivnog tkiva, naime destruktivne i degenerativne promjene u malim zglobovima. No, reumatoidni artritis smatra se iznimno ozbiljnom patologijom, jer osim oštećenja hrskavičastih površina izaziva ozbiljne destruktivne promjene u tkivima srca (perikarditis, miokarditis). Bubrezi, endokrine žlijezde, krvne žile, pluća i sluznice također mogu patiti. Bolest se javlja iznenada i karakterizira je vrlo dug tijek s razdobljima slabljenja simptoma i svijetlim relapsima. Poremećaji u imunološkom sustavu dovode do činjenice da imunološke stanice percipiraju stanice zglobnih površina kao strane i počinju se boriti protiv njih. To dovodi do uništenja, deformacije i nepokretnosti prstiju.

Napad uvijek pada na male zglobove šaka i prstiju gornjih i donjih ekstremiteta.

Simptomi

Pacijent s dijagnozom reumatoidnog artritisa žali se na bol u zglobovima pri savijanju prstiju. Ovaj simptom je jedan od prvih koji se pojavio na oba udova. Nadalje, dodani su brojni subjektivni prigovori:

 • bol se povećava noću i u ranim satima dana;
 • postoji ukočenost u kretanju prstiju;
 • postoji subfebrilna temperatura do 38 stupnjeva;
 • pojavljuju se simptomi opće opijenosti u obliku povećanog umora, gubitka apetita, nesanice, gubitka težine;
 • na površini prstiju stvaraju se čvorići, karakteristični za rast sinovijalne membrane zgloba, koja je najosjetljivija na degenerativne procese.

Pojava takvih simptoma za svaku zdravu osobu trebala bi biti razlog za hitno upućivanje stručnjaku kako bi se bolest na vrijeme zaustavila i njene moguće destruktivne manifestacije držale pod kontrolom.

bol u zglobovima prstiju

Uzroci

Reumatoidni artritis ima nasljednu predispoziciju, ali postoje čimbenici koji mogu potaknuti njegovu pojavu.

Zarazne bolesti smatraju se takvim, budući da se imunološki sustav bori protiv infekcije, a ona ostaje dugo u zglobovima i kostima tijela nakon što su vidljivi simptomi nestali. Upravo ta borba izaziva agresiju obrane tijela protiv samih stanica zglobova. Hipotermija i stresne situacije mogu stvoriti uvjete kada zglobovi prstiju zabole zbog početka reumatoidnog artritisa.

Liječenje

Nemoguće je potpuno izliječiti takvu bolest, ali čini se sasvim realnim držati je pod kontrolom i spriječiti napredovanje. Suvremene metode terapije reumatoidnog artritisa prilično su učinkovite i omogućuju podnošenje razdoblja remisije do dvije godine, što značajno poboljšava kvalitetu života pacijenta. Sada liječnici koriste protuupalne metode liječenja steroidnim i nesteroidnim lijekovima. Propisuju se biološki aktivni kompleksi lijekova na bazi kolagena i glukozamina koji hrane zglobnu površinu i sprječavaju uništavanje.

Najvažnija inovacija u liječenju ove patologije je uporaba specifičnih enzima koji potiskuju aktivnost imunoloških stanica.

Zglob boli zbog degenerativnih oštećenja uzrokovanih tim stanicama. Stoga, ako je takav lijek pravodobno, s potrebnom učestalošću da utječe na uzrok upale, tada situacija neće izmaći kontroli. Tijekom remisije liječnici preporučuju tečajeve fizioterapijskih postupaka za područje prstiju i šaka.

Artroza

Artroza se smatra bolešću u kojoj je uništen hrskavični sloj između zglobova. To je zbog poremećaja cirkulacije u donjem sloju periosta. Posljedično, hrskavica ne dobiva dovoljnu količinu hrane te počinje stanjivati i pucati. Sinovijalna tekućina se smanjuje u volumenu ili potpuno nestaje. Svi ti čimbenici dovode do trenja i upale. Mali zglobovi prstiju, stopala i šaka zahvaćeni su rjeđe od velikih. Obično starije osobe pate zbog promjena u tkivima i cirkulaciji povezanih s dobi.

Rizik se značajno povećava kod žena u postmenopauzi, za oko 30%, jer hormonske promjene uzrokuju dehidraciju, smanjenu elastičnost hrskavice i suhoću zglobne površine.

Simptomi artroze prstiju su sljedeći:

 • bol i ukočenost;
 • krckanje pri savijanju i izvlačenju prstiju;
 • oticanje kože nad zglobovima prstiju;
 • pojava čvorova i kvržica u obliku izraslina;
 • deformacija zahvaćenog prsta;
 • smanjena osjetljivost vrha prsta zbog kršenja inervacije u zahvaćenom području.

Za bolove u zglobu prsta, terapijske metode uključuju složene mjere. Protuupalni nesteroidni lijekovi i masti na bazi anestetika, mentola ili novokaina pomoći će u ublažavanju upale i boli. Za obnovu i hranjenje zgloba propisani su posebni pripravci biološki aktivnog djelovanja. Uz to, liječnik propisuje tijek fizioterapijskih postupaka. U teškim slučajevima injekcije se koriste izravno u zglobnu kapsulu. Važno je shvatiti da je u naprednim slučajevima nemoguće vratiti pokretljivost i normalno funkcioniranje prstiju. Pravovremeni posjet liječniku daje dobru prognozu.

Giht

Još jedan od najčešćih razloga za pitanje zašto boli zglobovi na rukama, stručnjaci nazivaju giht.

Giht se smatra metaboličkom bolešću, naime kršenjem metabolizma proteina.

Velika količina mokraćne kiseline dovodi do taloženja kristala u zglobovima i u bubrezima u obliku soli. Najčešće su zahvaćeni zglobovi stopala i šaka, osobito baza palčeva. Glavni simptomi bolesti su:

 • vrlo intenzivna bol;
 • kršenje pokretljivosti zgloba prstiju;
 • krckanje pri savijanju;
 • hiperemija i oticanje prstiju.

Liječenje ove patologije sastoji se, prije svega, u organiziranju prehrane s potpunim odbacivanjem proteina i masne hrane, ograničavanjem kuhinjske soli i uključivanjem velike količine svježeg povrća i voća u prehranu. Strogo je zabranjena upotreba alkohola u bilo kojem obliku i gaziranih pića. Količina tekućine koju pijete trebala bi se povećati na najmanje tri litre dnevno. U slučaju napada boli, zahvaćeni prst treba držati u mirovanju.

Koriste se protuupalni lijekovi protiv boli. Ako nisu učinkoviti, liječnici pribjegavaju hormonskoj terapiji u obliku kortikosteroida. Lijekovi iz ove skupine mogu brzo ublažiti upalu i bol. Fizioterapijske metode liječenja u ovom slučaju preporučljive su samo tijekom razdoblja remisije. Treba imati na umu da je giht nasljedan, stoga se s opterećenom poviješću trebate pridržavati prehrane s niskim udjelom bjelančevina i masti, a također i kontrolirati razinu mokraćne kiseline u krvi. Pretilost se smatra predisponirajućom okolnošću za razvoj ove vrste patologije.