Degenerativne vratne kralježnice: simptomi, liječenje, vježbe, lijekovi

U današnjem svijetu ova bolest imaju gotovo svi ljudi, u dobi ispod 25 godina. Vratne degenerativne javlja mnogo češće nego u drugim odjelima kralježnice. Aktualnost ove teme ne može prenaglasiti.

U ovom članku ćemo pogledati zašto se javlja to je bolest, nego se manifestira, kako liječiti vratne degenerativne koji lijekovi su učinkoviti u svom liječenju, bez lijekova koje metode postoje, kao i saznati odgovore na najčešća pitanja pacijenata s takvom dijagnozom.

Degenerativne vratne kralježnice – to degenerativne-degenerativne poraz (progresivno) intervertebralnog diska vratne kralježnice. Iz tog razloga dolazi do promjena kako u sebe intervertebralni disk, tako i u sebe in vertebrae i zglobovima vratne.

vratne degenerativne

Uzroci osteoartritisa vratne

Uslijed djelovanja sljedećih čimbenika, nastaje povećanje opterećenja vratne odjel kralježnice, mišića vrata pokušavaju nadoknaditi nepotrebnog opterećenja, postavlja ih grč, poremećen protok krvi u toj zoni, zbog čega nastaju degenerativne promjene. Zbog niza čimbenika nastaju promjene u intervertebralni disk vratne, mijenja se njihova struktura, povrijeđeno je njihova hrana, dolazi do promjena na malim zglobovima između kralježaka, pojavljuju koštane širenje tijela kralješka, zbog porasta opterećenja na promijenjene vašem kičmeni diskovi.

Čimbenici koji pridonose razvoju osteoartritisa vratne kralježnice:

 • Loše držanje i dostupnost, ili za skolioza
 • Prekomjerna tjelesna težina
 • Tjelesna neaktivnost, sjedeći posao
 • Prethodno preuzete ozljede kralježnice
 • Poremećaj metabolizma
 • Velika fizička opterećenja
 • Stres i stalna napetost
 • Niska razina tjelesne pripreme
 • Obiteljska anamneza
 • Uobičajene pogrešne položaj tijela, na primjer, poziv na slušalicu ramena
 • Stalna napetost leđa, vrat s obzirom na obilježja (stresno stanje u sjedećem položaju) kod vozača, uredskih službenika.
 • Anomalije razvoja vratne kralježnice

Stupanj razvoja vratnog osteoartritis

Stupanj osteoartritis određuje kliničku sliku i pritužbe pacijenta. Ne treba pojam mjeri biti zbunjen sa stupnjevima osteoartritis. O fazama će biti objašnjeno u nastavku.

Prvi stupanj

kliničke manifestacije su minimalne, pacijent može žaliti na bol u vratne kralježnice niskog intenziteta, može povećati okretanjem glave. Kada fizički pregled pregleda može odrediti malo napetost mišića vrata.

Drugi stupanj

pacijenta muči bol u vratne kralježnice, intenzitet joj je znatno više, bol može biti zračenje u ramena, u ruci. Proizlazi to zbog smanjenja visine intervertebral diska i povreda živca živaca. Bolni osjeti su povišena naginje i okreće glavu. Pacijent može slaviti pad radne sposobnosti, slabost, glavobolju.

Treći stupanj

simptomi vratnog osteoartritis gore, bol je konstantna s radians u ruku ili rame. Pojavljuje se utrnulost ili slabost u mišićima ruke, tako što se formiraju hernije intervertebralnog diska. Zabrinuti su slabost, vrtoglavica. Prilikom pregleda snimao ograničena pokretljivost vratne kralježnice, bol u palpacijom vratne.

Četvrti stupanj

događa potpuno uništenje kralješnice disk i zamijenite ga vezivnog tkiva. Pojačan vrtoglavica, pojavljuje se zujanje u ušima, poremećaj koordinacije, kao i u proces koristite kralježaka arterija, isporuka mali mozak i okcipitalna udio mozga.

Klinička slika osteoartritis vratne kralježnice — simptomi, znakovi

Simptomi osteoartritisa vratne kralježnice razlikuju od manifestacija ove bolesti u drugim odjelima kičmeni stup. To je zbog činjenice da je u vratne in vertebrae su blizu jedni drugima, vašem kičmeni diskovi imaju relativno malu visinu, što dovodi do pojave klinike čak i kada su manje patološkim procesima. Također vratne češće se događa kompresija živčanih korijena živaca i leđne moždine.

Najčešći simptomi osteoartritisa vratne — simptomi:

 • Bol i sindrom: bolovi mogu imati različite lokalizacije, oni mogu biti u vratu, okcipitalna području, u ramenu ili gornji ekstremitet. Bol u ramenu ili ruci se pojavljuju onda kada se u proces koristite suza živaca, Innervate gornji ud. Bol u okcipitalna dio glave uzrokovane spazam mišića u vratu, koji se u privitku okcipitalna kosti i povrede cirkulacije krvi u tom području.
 • Slabost u rukama nastaje kada se ošteti suza, u sklopu kojeg ima motoričkih živaca, Innervate mišiće ruku.
 • Smanjenje osjetljivosti u ruci nastaje kada se ošteti suza, u sklopu koje imaju osjetljive živce, Innervate kožu gornjeg ekstremiteta.
 • Ograničenje pokreta vratne kralježnice i krckanje pri kretanju nastaje zbog smanjenja visine kralješnice disk, pojave preloma fetus na tijelima kralježaka i poraza malih zglobova između vratnih kralježaka.
 • Vrtoglavica, poremećaj koordinacije, slabost - svi ti simptomi su uzrokovane dogovori koji uključuju u proces kralježaka arterije, koja se održava u istom kanalu, koji se nalazi u poprečnim procesi dio vrata maternice kralježaka. Rezultat razvoja vratnog osteoartritis, formiranju vezivnog tkiva, smjeni kralježaka, pogoršava krvotok u ovim arterijama, što dovodi do pogoršanja dotok krvi okcipitalna udjela mozga i mali mozak.
 • Utrnulost jezika, smanjenje sluha i vida

nastaju u teškim slučajevima uz snažno pogoršanje dotok krvi okcipitalna udjela mozak, mali mozak i debla.

Simptomi se, ovisno o oštećenog kralješka

Odvojeno se mogu razlikovati radicular sindroma, što dovodi do jedan ili drugi osjetljivi i motoričke sposobnosti nepravilnosti. Oni se razlikuju ovisno o tome koji je to vertebra oblozi spinalne suza:

 • C1: dovodi do ukočenost i poremećaj senzibiliteta u potiljak;
 • C2: bolne senzacije u parijetalni području i potiljak;
 • C3: poremećaj govora, osjetljivosti jezika, bol i smanjenje osjetljivosti na onoj strani, gdje razbaštinio spinalne živac;
 • C4: bol u srcu, lijevom hypochondrium, u ramenu, oštrica, dišnih poremećaja, smanjenje tonusa mišića vrata;
 • C5: bol u ramenu u vanjskom području;
 • C6: bol se širi u od podlaktice do velikog prst ruke, kao i od vrata do ramena;
 • S7: bol u stražnjoj površini ramena, od vrata do oštrica, daje u ruke do 2 do 4 prsta ruke;
 • S8: bol od vrata do ramena, od podlaktice do mali prst.

Dijagnoza vratnog osteoartritis

Osnovne dijagnostičke metode:

 • Radiografija vratne kralježnice. Je uninformative metoda, posebno u kasnijim stadijima bolesti.
 • Kompjutorizirana tomografija. Bolje pokazuje promjene u in vertebrae, ali je teško odrediti veličinu i dostupnost hernije intervertebralnog, kao i dostupnost, ili za disko-medularni sukoba (kompresija kila leđne moždine).
 • Magnetska rezonanca. Najviše informativan način. Odličan vidljivi ne samo koštane strukture, ali i vašem kičmeni diskovi, kila, njihova veličina, smjer rasta.
 • Ako sumnjate na poremećaj protoka krvi kroz vertebralne arterije koristi ultrazvučni duplex scan. Ova metoda omogućuje precizno utvrditi postoje li smanjenje brzine protoka krvi, postoje li prepreke normalno potrebne za dovod krvi.

X-zrake fazi vratnog osteoartritis.

 • 1 faza – minimalne promjene u konfiguraciji kralježaka, smoothness vratnog lordosis (savijanja).
 • 2 faza – nestabilnost između kralježaka, možda offset jednog pršljena je relativno drugog, torsion (rotacija oko osi kičmeni stup), blagi pad visine kralješnice disk.
 • 3 faza – smanjenje visine kralješnice disk na ¼ relativno iznad se nalazi disk, promjene u intervertebralni zglobovi, stražnja osteophytes (koštane outgrowths), sužavanje intervertebral rupa i sužavanje stenoze, u kojoj se nalazi kičmena moždina sa svojim ljuskama.
 • 4 faza – značajno smanjenje visine kralješnice disk, značajne promjene u intervertebralni zglobovi, veliki stražnji osteophytes, značajno suženje intervertebral rupa i značajno sužavanje stenoze s formiranjem mijelopatija.
bolovi u vratu

Načela liječenja vratnog osteoartritis

Glavne metode za liječenje osteoartritisa vratne kralježnice – to je lijek liječenje, fizikalna terapija, masaža vrata, vrat zone, posebno učinkovit gimnastike kada je shane degenerativne. U glavne grupe lijekova koji se koriste pri ovoj bolesti su:

Naziv grupe Akcija
Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) smanjuju bol i sindrom, doprinose ukidanju sterilan upale i otekline korijen oštećenog živca.
Vitamini skupine b poboljšavaju metaboličke procese u živčano tkivo.
Lijekovi za poboljšanje reoloških ponašanje krvi i protok krvi poboljšavaju prehrana oštećeni korijen živca i poboljšavaju protok krvi na jedinicu glavu mozgu.
Chondroprotectors lijekovi, izgrađujuće hrskavičav tkanina, uključujući i oštećena intervertebral disku.
Mišićni relaksansi lijekovi, olakšavanja grč mišića.

Pažnja! Navedeni lijekovi nisu imenovanju, predstavljeni su samo za čitanje.

Fizikalna terapija u liječenju vratnog osteoartritis

Electrophoresis s lijekovima. Pod djelovanjem električne struje iona lijekovi spadaju u mjesto. Učinio s novocain za anestezije ili s aminophylline za poboljšanje protoka krvi.
Ultrazvuk ima anti-upalne lijekove protiv bolova akcija, a također poboljšava metaboličke procese u zoni utjecaja.
Magnetska terapija ima anestetik akciju zbog uklanjanja edema tkiva.
Laser terapija zbog svjetlosni učinak postiže anti-upalni učinak i poboljšava cirkulaciju.

Liječilišna tjelovježba

LFK kada je shane degenerativne smije se obavljati izvan akutne egzacerbacije. Najveća efikasnost ove metode u razdoblju oporavka. Tijekom izvođenje složenih ne bi trebalo biti nelagode i boli!

Vježba broj 1 Ležeći na trbuhu, ostalo rukama na podu, podignite glavu i torzo, povratak bi trebao biti izravna. Ostati u tom položaju 1-2 minute. Polako pasti na pod. Ponovite 2-3 puta.
Vježba broj 2 Ležeći na trbuhu, povucite ruku uz tijelo, glavu okrenite ulijevo, pokušajte dodir uha poda, a zatim okrenite glavu udesno. Ponoviti 6-7 puta u svaku stranu.
Vježba broj 3 U sjedećem položaju, dok udišete nagnuti naprijed, a glavu pokušajte dodirnuti grudi, a zatim izdisanje, nagnuti natrag i stavite svoje glavu. Ponovite 10-15 puta.
Vježba broj 4 Sjedi postavite dlan ruke k čelu, dati pritisak ruke na čelo, a čela na dlanu. Nastavite ovu vježbu u roku od 30 sekundi. Ponovite 2-3 puta.
Vježba broj 5 Polako okrećite glavu prvo na jednu stranu, zatim u drugu stranu. 10 okretaja u svaku stranu. Pazite da se ne pojavi vrtoglavica. Kada ga se pojavi vježba se prekida.

Najčešća pitanja pacijenata s vratne degenerativne i odgovori na njih

Može li biti potrebna operacija pri shane degenerativne?

Proteklog na odzivni zahvat je nedostatak efikasnosti konzervativnog liječenja u roku od 6 mjeseci, uz stalni bol sindromom i znakovima oštećenja korijen živca, kao i myelopathy. U svim drugim slučajevima operacije ne provode.

Koliko dugo možete primjenjivati NSAR?

Kao i većina nesteroidnih protuupalnih lijekova su nuspojave djelovanje na sluznicu želuca, onda je dugotrajan i čest primanje podataka preparata se ne preporučuje. Kada primite ove skupine lijekova treba strogo slijediti upute liječnika, trajanje prijem može biti individualizirana, to ovisi o fazi osteoartritis, pritužbe pacijenta i njegovih povezanih bolesti.

Koliko je učinkovito prihvatiti chondroprotectors?

Za sada nema dokaza o učinkovitosti i neefikasnosti ovih lijekova. U takvim slučajevima, liječnici drže mišljenja da je lijek primijeniti nepraktično.

Kao bolje je dobiti vitamine u obliku tableta ili injekcije?

Nema razlike u razini apsorpciju lijekova za ove dvije načinima uvođenja nema. S obzirom na bol ubrizgavanje uvođenja i učestalost komplikacija, preporučuje se uzimanje vitamina grupe "b" U preformed oblicima.

Koje mjere treba poduzeti izvan oštrenje?

Najbolje vježbati lekovitom tjelesni odgoj kod kuće, 2 puta godišnje posjetiti masaža vrata, vrat područja i ograničiti prekomjerno opterećenje vratne odjel kralježnice.