Osteohondroza vratne kralježnice

Osteohondroza je degenerativno stanje kostiju koje najčešće zahvaća kralježnicu i koljena. To prije svega uzrokuje mučne bolove i probleme s kretanjem. Stoga je potrebno provesti složeni tretman.

bolovi u vratu s osteohondrozo

Osteohondroza - što je to?

Temelji se na kršenju endohondralne okoštalosti. Međutim, ovo je stanje rezultat lokalne ishemije hijalinske hrskavice u metafizama rastuće kosti. Ovo stanje često se naziva juvenilna osteohondroza upravo zato što se razvija u koštanom sustavu u razvoju.

U bolesnika s osteokondrozo, tkivo hrskavice je ishemično, iscrpljeno i kao rezultat toga umire. Hrskavica se ne mineralizira već okoštava, a zatim se odvaja od kosti na kojoj je nastala jer nije jako čvrsta. Odvajanje hrskavice od kosti može biti posljedica mehaničkih čimbenika.

Osteohondroza se može manifestirati u različitim oblicima, ali pacijenti često imaju:

  • Osteohondroza kralježnice, koja u većini slučajeva uključuje lumbalnu ili vratnu kralježnicu.
  • Osteohondroza koljena s opterećenjem tuberoziteta tibije koja tvori zglob koljena.

U ovom ćemo članku posvetiti posebnu pozornost osteohondrozi vratne kralježnice (SHO).

Osteohondroza - uzroci

Osteohondroza je bolest čiji degenerativno-distrofični uzroci uvelike ovise o obliku bolesti koji se javlja u određenog pacijenta. U slučaju osteohondroze vratne kralježnice, njezin razvoj može biti posljedica kršenja napetosti struktura odgovornih za stabilizaciju kralježnice. Uzrok bolesti može biti i postupni gubitak amortizacijskih svojstava intervertebralnih diskova. Što se tiče osteokondroze koljena, ona se obično javlja kao posljedica avulzijskog prijeloma tuberoznosti tibije. Ovo je preopterećenje koje proizlazi iz neravnoteže između poprečnog presjeka mišića, površine njegova prianjanja i sila koje djeluju na premalo područje, odnosno tuberoziteta tibije.

Karakteristike osteohondroze cervikalnog segmenta

Osteohondroza cervikalnog segmenta kralježnice razlikuje se u manifestacijama od osteohondroze lumbalnog i prsnog segmenta.

Područje vrata sadrži mnoge krvne žile i živce, uključujući i vertebralnu arteriju, koja ulazi u kičmeni kanal. Stoga se kod osteohondroze cervikalnog segmenta kralježnice, kada se kralješci pomaknu, na bočnim dijelovima pojavljuju živčane tvorbe (koje mogu nadražiti mišiće i područja oko ligamenata).

Kada se kralježnična arterija stisne zbog suženja arterije (stenoza), smanjuje se opskrba krvlju moždanog debla i malog mozga.

Simptomi cervikalne osteohondroze

Simptomi osteohondroze vratne kralježnice uzrokovani su sljedećim čimbenicima: kompresija kralježničnih korijena (cervikalni radikulitis), kompresija leđne moždine (mijelopatija), oštećenje leđne moždine zbog poremećaja cirkulacije povezanih sa stenozom (suženjem) arterija i vene.

Radikularni sindromi (cervikalni išijas)

Simptomi osteokondroze vratne kralježnice povezani su sa kompresijom (kompresijom) živčanih korijena. Bol može započeti od vrata do ramena i proširiti se na vanjsku površinu ramena, podlaktice i prstiju. Može utjecati na osjetljivost kože na podlaktici, šaci i prstima.

Sindrom spinalne arterije

Glavobolja (paroksizmalna, uporna, impulzivna, koja se pojačava pri okretanju glave), vrtoglavica, zamagljen vid, zujanje u ušima.

SHO tretman

U akutnom stadiju, popraćenom jakom boli, lokalna je primjena sredstava za ublažavanje boli i kortikosteroida kako bi se ublažila napetost mišića u motornom segmentu kralješaka i smanjila bol.

Učinkovite su kombinacije nesteroidnih protuupalnih lijekova, spazmolitika, analgetika i vitamina.