Zašto se javlja osteohondroza lumbalne kralježnice?

Mnogi od nas su upoznati s bolovima u leđima, koji dugo remete normalan život. Iako uzrok mogu biti traume, neurološke bolesti ili malformacije kičmenog stuba, osteokondroza lumbalne kralježnice često postaje provokator neugodnih osjeta. Ova se degenerativna bolest može javiti čak i u mladoj dobi, njezine početne manifestacije mogu se otkriti čak i kod adolescenata i školaraca, ali glavnina bolesnika su ljudi nakon 40 godina. Promjene na kralježničnom stupu povezane s osteokondrozo mogu se dogoditi u bilo kojem dijelu, od cervikalnog do lumbalnog i sakrokocigealnog. No, najčešći oblik koji pacijentima donosi puno neugodnih i bolnih senzacija je osteokondroza lumbalne kralježnice. O kakvoj je patologiji riječ, što je tipično za nju i govore li bolovi u donjem dijelu leđa uvijek o ovoj bolesti.

Osteohondroza lumbalne kralježnice: koja je bit patologije?

Osteohondroza je pojam izveden iz dvije riječi: grčki osteon, što znači kost, i hondron, koji je hrskavica. Dakle, osteokondroza lumbalne kralježnice (kao i svih ostalih) pokreće se promjenama u hrskavicama diskova, koji su prirodna "podstava" između kralješaka i amortizera tijekom kretanja. Promjene u strukturi diska i njegovoj funkcionalnosti popraćene su prirodnom reakcijom u tijelu kralješaka. Uz ovu bolest, u tijelu diskova postupno se javljaju degenerativne promjene. Visina diska se smanjuje, zbog čega se gubi njegova fiziološka funkcija, što uzrokuje nestabilnost i promjene u kralježničkim zglobovima. Kako bolest napreduje, javlja se reakcija na završnoj ploči tijela kralješka. Ova se reakcija može podijeliti u tri faze: edemi uslijed pothranjenosti i distrofičnih promjena, masna degeneracija i, u posljednjoj fazi, skleroza.

Uzroci osteohondroze kralježnice

Naši kralježačni diskovi počinju se postupno deformirati i mijenjati kad imamo oko 20 godina. Postupno smanjenje tekućine u tijelu diska dovodi do smanjenja veličine prostora između kralješaka (hondroza). To znači da disk više ne može funkcionirati kao amortizer i mijenja se napetost u prednjem i stražnjem uzdužnom ligamentu kralješaka. Kao rezultat toga, puno je veće opterećenje kralježačnih zglobova, koje se povećava iz godine u godinu. Spinalni ligamenti nisu pravilno postavljeni i neravnomjerno su rastegnuti, a pokretni segmenti kralježnice postupno postaju nestabilni. Leđni se segment obično sastoji od dva susjedna tijela kralješaka i diska između njih. Gornja i donja krajnja ploča u tijelu kralješaka izložene su većem naprezanju, postupno se razvijaju zone zadebljanja (skleroza) i grebeni na granicama (spondilofiti). Zbog takvih promjena oblikuje se cjelokupna klinička slika bolesti u budućnosti.

Koji su simptomi osteohondroze lumbalne kralježnice?

bolovi u leđima s osteohondrozo

Gotovo bilo koji oblik bolesti manifestira se u obliku nesnosnih bolova u leđima, koje je teško kontrolirati i koji zahvaćaju određeni segment kralježnice (od vrata do donjeg dijela leđa i križnice). Simptomi osteokondroze lumbalne kralježnice mogu ostati ograničeni samo na kralježnicu (u lumbalnom dijelu) ili se proširiti na noge ako potječu iz lumbalne kralježnice ili ruke ako dolaze iz vratne kralježnice.

Simptomi se mogu pojaviti tijekom odmora, napora ili uobičajenih aktivnosti. Mogu postojati radikularni simptomi uzrokovani kompresijom, iritacijom u području korijena živca ili pseudoradikularni simptomi ako je uzrok u fasetnom zglobu ili susjednim mišićima. Često se osteokondroza lumbalne kralježnice kombinira s lezijama na drugim područjima - prsnoj, vratnoj kralježnici - tada će simptomi biti širi. Drugim riječima, nelagoda i bol provociraju ne samo jedan segment koji je oštećen, već nekoliko područja osteohondroze odjednom. Bolest ima valovit tijek s razdobljima pogoršanja (simptomi mogu ozbiljno ometati normalan život) i privremenim remisijama, kada se manifestacije smanje ili gotovo nestanu. Ali bilo koji čimbenici, fizički ili mentalni, mogu dovesti do iznenadnog recidiva.

Kako se dijagnosticira osteohondroza kralježnice?

Dijagnoza se temelji na proučavanju povijesti bolesti i pritužbi pacijenta, fizikalnom pregledu s utvrđivanjem tipičnih simptoma i neurološkom pregledu. Danas su liječnici sve skloniji obavljanju instrumentalne dijagnostike, budući da su druge patologije često skrivene pod krinkom osteohondroze.

Na primjer, među pacijentima koji pate od upornih bolova u leđima i planiraju operaciju ublažavanja boli, zdravlje kostiju važan je čimbenik. Ako se utvrdi da pacijent ima malu gustoću kostiju prije operacije, to može utjecati na plan liječenja osteohondroze prije, tijekom i nakon zahvata. Studija iz bolnice za specijalnu kirurgiju (HSS) u New Yorku pokazala je da je računalna tomografija lumbalne kralježnice prije operacije pokazala da značajan broj pacijenata ima nisku koštanu gustoću koja prethodno nije dijagnosticirana.

Gotovo polovici od gotovo 300 testiranih pacijenata dijagnosticirana je osteoporoza ili njen prethodnik osteopenija. Posebno je važno to uzeti u obzir u dobi starijoj od 50 godina. Prevalencija niske mineralne gustoće kostiju u ovoj skupini bila je 44%, a 10, 3% dijagnosticirana je osteoporoza. Niska gustoća kostiju poznati je čimbenik rizika za prijelome kralješaka, a ovo stanje može biti otežavajući čimbenik u liječenju osteohondroze.

Liječenje osteohondroze kralježnice

masaža za lumbalnu osteohondrozu

Mogućnosti liječenja ovise o težini vaših simptoma. Fizikalna terapija glavna je metoda ublažavanja boli u ranim fazama. Koriste se ultrazvuk, elektroterapija, toplinska obrada. Liječenje se nadopunjuje prikladno prilagođenim liječenjem boli kao što su NSAIL, mišićni relaksanti i steroidi. Mogu se koristiti postupci ubrizgavanja - blokade, ubrizgavanje u okidačku točku. Prikazane su ručna terapija, osteopatija, terapija vježbanjem.

Kirurško liječenje uvijek je krajnje sredstvo. Postoje situacije kada je potrebna operacija. Primjer bi mogla biti paraliza mokraćnog mjehura ili rektuma uzrokovana sužavanjem kralježničnog kanala ili prolapsiranim diskom, velikim herniranim diskom. Opcije za operaciju odabiru se zajedno s liječnikom. No nakon kirurškog liječenja problem nije u potpunosti eliminiran, potrebna je dugotrajna rehabilitacija i cjeloživotno podržavajuće liječenje. To je zbog činjenice da osteokondroza nigdje ne nestaje, može napredovati u drugim odjelima.