Artritis i artroza: kako se razlikuju

terapijske vježbe za artritis i artrozu

Bolesti artritisa i artroze često se brkaju zbog sličnosti imena. Da, i na obje bolesti utječu zglobovi (na primjer, postoji artritis i artroza zgloba koljena). Zahvaćeni zglobovi postaju upaljeni, natečeni i bolni. Inače su to potpuno različite bolesti. Pokušajmo shvatiti kako se artritis razlikuje od artroze?

Razlika između artritisa i artroze

Artritis je popraćen upalom zglobnih zglobova, što zauzvrat dovodi do oštećenja motoričkih funkcija. Pacijent osjeća nelagodu, ima akutnu ili bolnu bol, kako za vrijeme tjelesne aktivnosti, tako i tijekom odmora, posebno ujutro. Koža oko zgloba nabrekne, pocrveni i postane napeta. Tjelesna temperatura često raste. Artroza je bolest kod koje se u zglobnoj hrskavici javljaju degenerativni procesi. Promijenjena hrskavica prestaje se nositi s teretom koji pada na njih i postupno se uništava. Bol uzrokovana naporom obično prolazi u mirovanju. Tkiva oko zgloba postaju otečena i upaljena. Progresivna bolest dovodi do uništavanja hrskavice i ozbiljne deformacije zglobova. Razlika između artroze i artritisa leži u uzrocima bolesti. Artroza se događa:

 • primarni, obično povezan sa starošću;
 • sekundarni, koji proizlaze iz drugih bolesti ili su genetski uvjetovani.

Predisponirajući čimbenici za razvoj artroze su:

 • prekomjerna težina;
 • pretjerana tjelesna aktivnost (najčešće, kod sportaša) ili vrlo niska tjelesna aktivnost;
 • ozljede u prošlosti;
 • endokrine bolesti.

Artritis je upalni. Uzroci bolesti su sljedeći:

 • razne infekcije;
 • oštećenja zglobova i ponovljene lakše ozljede;
 • metabolički poremećaji;
 • alergija;
 • nedostatak elemenata u tragovima i vitamina.

Analize za artritis i artrozu

Za ranu dijagnozu bolesti koje utječu na aparat za potporu, stručnjak mora prikupiti cjelovitu anamnezu. Pacijent se poziva da položi sljedeće testove i provede navedene preglede:

 1. Klinički test krvi za određivanje razine ESR (kod artritisa, stopa sedimentacije eritrocita se znatno povećava, s artrozom je blizu normalne).
 2. Biokemijski test krvi za utvrđivanje nedostatka makro- i mikroelemenata, karakterističnih za artritis.
 3. Rentgen za pomoć u otkrivanju deformacije kosti koja je svojstvena artrozi i određivanju širine zglobnog prostora.
 4. MRI (magnetska rezonancija), koji vam omogućuje prepoznavanje promjena u tkivu hrskavice u ranim fazama bolesti.

Uzrok bolesti

Glavna razlika između artritisa i artroze je podrijetlo bolesti. Artritis je zarazna bolest koja uzrokuje upalu zglobova. Artroza je degenerativni proces koji se u tijelu javlja kao rezultat prirodnog trošenja zglobova i starenja, što uzrokuje uništavanje hrskavičnog sloja u zglobu. Stoga je artroza uglavnom karakteristična za starije osobe, a artritisom se može zaraziti u bilo kojoj dobi, čak i u djetinjstvu. Žene češće imaju artritis. Osteoartritis pogađa i žene i muškarce koji su stariji. Najčešće artritis uzrokuju:

 • razne infekcije;
 • alergijske reakcije;
 • oštećenja zglobova;
 • česte lakše ozljede;
 • fizički stres;
 • metabolički poremećaji;
 • nedostatak vitamina i minerala;
 • autoimuni poremećaji;
 • bolesti živčanog sustava.

Uz to, artritis se često razvija kao komplikacija artroze, ali ne i obrnuto. Osteoartritis uglavnom proizlazi iz:

 • genetska predispozicija;
 • nedovoljna opskrba krvlju i prehrana kostiju;
 • pretjerani stres na zglobovima;
 • ozljede zglobova;
 • hipotermija.

Simptomi bolesti zglobova

Unatoč činjenici da su obje bolesti popraćene bolnim senzacijama, ti se osjećaji javljaju pod različitim uvjetima. Kod artritisa, bol se pojavljuje i tijekom tjelesnog napora, i tijekom spavanja i ujutro. Kod artroze, bol zabrinjava osobu samo tijekom tjelesnog napora.

Sljedeća karakteristična razlika između artritisa i artroze je priroda boli. Artritis karakteriziraju oštri, jaki i trzavi bolovi, a artroza je tupa i bolna, popraćena krckanjem.

Artritis najčešće pogađa male zglobove, a artroza - velike zglobove (posebno koljena i kukove). Artroza pogađa samo zglobove. Kod artritisa, upala se može proširiti na nekoliko zglobova, kao i na druge organe. Uz to, artritis prati vrućica, oteklina i crvenilo na zahvaćenom području. Ponekad se kod artritisa pojavljuju potkožni reumatski čvorovi. S vremenom artroza dovodi do deformacija zglobova, koji mogu postati tanji i poprimiti čudne oblike.

Dijagnostika

Za dijagnozu koriste se slične metode (X-zrake, računalna tomografija, laboratorijski testovi), ali njihovi će se rezultati razlikovati. Kod artritisa, kompletna krvna slika pokazat će porast brzine sedimentacije eritrocita i visoku koncentraciju C-reaktivnog proteina, leukocita i seromukoida. S artrozom, takva analiza neće otkriti nikakva odstupanja.

Liječenje artritisa i artroze

U liječenju bolesti angažirani su razni stručnjaci. Artrozu liječi ortopedski traumatolog, a u slučaju artritisa prvo se utvrđuje uzrok bolesti, a zatim se, ovisno o tome, odabire specijalist. Bolesti se liječe identičnim metodama, pomoću lijekova i fizioterapije. Ako je bolest otišla predaleko, tada se koristi operacija - endoprostetika ili zamjena zglobova. Ali postoje i neke razlike u liječenju bolesti. Artritis zahtijeva trenutnu i aktivnu terapiju, a artroza dugotrajno i temeljito liječenje. Liječenje artritisa započinje promjenom prehrane i načina života. Tada se pacijentu prepisuju protuupalni lijekovi i antibiotici, kao i fizioterapijski postupci. Osteoartritis se liječi hormonskim, protuupalnim i analgetskim lijekovima. Artritis je uglavnom potpuno izliječen, a artroza, koja je kronična bolest, uzrokuje nepovratne posljedice u zglobovima koje se ne može liječiti - moguće je samo usporiti degenerativne procese.

Ove dvije bolesti sa suglasničkim imenima slične su po tome što su simptomi reumatizma. Međutim, nemojte se zbuniti: artroza je mehanička bolest, a kod artritisa zglobovi se upale. Jednostavnije rečeno, ako su bolni zglobovi natečeni, pacijent ima artritis. Ako su bolovi u zglobovima slabi, onda je to artroza. U ovom ćemo članku pokušati na pristupačnom jeziku objasniti kako se razlikuju. Za one koji nisu upoznati s medicinom, teško je razlikovati to dvoje. Budući da su obje bolesti izravno povezane s reumom. Obje bolesti uzrokuju bol i nelagodu u zglobovima koji postaju nepokretni. Simptomi ovih bolesti, kao i načini liječenja, vrlo su različiti.

Koja je razlika između artritisa i artroze?

liječnik pregledava zglobove ruku kod artroze i artritisa

Razlika između artritisa i artroze je u tome što se kod artritisa zglobovi upale. Kao rezultat, oslobađaju se enzimi, što dovodi do njihovog uništenja. Oni tvore proteine koji ih lijepe. To je jedan od uzroka boli. Najčešće se događa kada osoba spava. Fizičkim naporima malo popušta. Slabost se osjeća ujutro. Ova bolest utječe na zglobove nogu i ruku.

Artritis može imati različite uzroke. Na primjer, septički artritis uzrokuje infekcija, a reumatoidni artritis smanjen imunitet. Giht se razvija uslijed metaboličkih poremećaja.

Zajedničke promjene nastaju zajedno s fiziološkim promjenama. Kao rezultat, koža može postati topla ili pocrvenjela.

Kako se liječi artritis?

Da biste je izliječili, potrebno je ublažiti simptome i vratiti pokretljivost zglobova. Da biste to učinili, preporučuje se isprobavanje različitih metoda. Po potrebi se mogu kombinirati. To će vam pomoći odrediti koji najbolje djeluje. Također, s tim se tegobama razlikuju i rezultati pretrage krvi. S artrozom, razina proteina se povećava. Ako pacijent ima artritis, nema promjena u sastavu krvi. Pri odabiru lijeka koji se koristi da bi se riješili takvih problema, mora se uzeti u obzir vrsta ove bolesti. Najčešće se koristi za liječenje:

 • kortikosteroidi;
 • biološki i protuupalni lijekovi;
 • analgetici;
 • lijekovi protiv nadraživanja;
 • antireumatski lijekovi;
 • terapijske metode.

Za ozdravljenje potrebna je tjelesna aktivnost. Specijaliziranim vježbama možete ojačati zglobove i održati mišiće u tonu. Ponekad se u tu svrhu koriste spajalice ili udlage. Ako druge metode terapije ne pomažu, liječnici predlažu uklanjanje oštećenih zglobova. Zamjenjuju ih umjetnim. Najčešće se koljena liječe na ovaj način. Takva se operacija radi za ublažavanje nelagode i vraćanje njihove aktivnosti. Nakon ovog postupka uništavanje zglobova je sporije. Uz to, kod kirurških metoda uobičajeno je izvoditi operaciju izrezivanja zglobnog tkiva. Istodobno se iz njihove ljuske uklanjaju strane čestice. Pacijenti se podvrgavaju takvim operacijama za izravnavanje hrapavih površina i promjenu kuta pritiska.

Kako se liječi artroza?

gimnastika za artritis i artrozu

Da biste izliječili ovu bolest, morate smanjiti čimbenike rizika. Prekomjernim kilogramima savjetuje se pravilna prehrana. Pacijenti trebaju pratiti prehranu. To se posebno odnosi na one koji su operirani zbog patologije koštane strukture.

Ako se stanje pacijenta ne poboljša, problema se možete riješiti pomoću protuupalnih lijekova i analgetika. Kako ne bi morao koristiti protezu, pacijentu treba propisati hijaluronsku kiselinu. Također će vam pomoći ublažiti nelagodu.

Ne biste trebali potpuno smanjiti tjelesnu aktivnost. Tjelovježba bi trebala biti laka za vaše zdravlje. To bi trebalo spriječiti debljanje. Ako sumnjate na određenu bolest, nemojte paničariti i ne pokušavajte je sami liječiti. Pravovremena dijagnoza i pravilno propisani tretman povećavaju vam šanse za brz oporavak.

Glavne razlike

Kao što je gore spomenuto, artroza je mehanička bolest. S njim se zglobna hrskavica povremeno smanjuje dok ne nestane. Kao rezultat, kosti trljanja su izložene. Uglavnom se javlja kod starijih osoba. U tom slučaju pacijenti primjećuju određene karakteristične značajke povezane s izgledom zglobova. U pravilu ima sljedeće razloge povezane s ozljedama, abnormalnostima u strukturi kostiju, prekomjernom težinom. Najčešće utječe na zglobove zdjelice i koljena. Često oštećuje zglobove vrata i kralježnice. Za razliku od artritisa, artroza može uzrokovati značajnu nelagodu tijekom kretanja. Neugodnosti nestaju između hodanja, trčanja i tako dalje. Ali osim neugodnih osjeta, nije se u stanju manifestirati u obliku upale, stoga se često naziva "hladnom" bolešću.