Osteohondroza vratne kralježnice: liječenje, simptomi

Do danas je bolest postala vrlo "mlađa" i sve češće su joj izloženi ljudi u dobi od 25 i više godina, iako se u novije vrijeme dob od 30-35 godina smatrala rizičnom. Patologije cervikalnog dijela su češće, pa morate biti u mogućnosti brzo prepoznati simptome bolesti kako biste započeli liječenje.

bolovi u vratu s cervikalnom osteohondrozo

I tako, što se naziva osteokondroza vratne kralježnice? Ovaj pojam karakterizira degenerativno-distofilni proces u intervertebralnom disku, koji djeluje kao vrsta amortizera između segmenata kralježnice. Ova situacija dovodi do promjena u njegovoj strukturi i anatomiji, segmentima i zglobnim elementima vratne kralježnice. Osteohondroza vrata karakteriziraju oštri simptomi boli koji zahtijevaju pravodobno liječenje.

Uzroci osteohondroze vratne kralježnice

Odakle dolazi cervikalna osteohondroza? Malo ispod navodimo čimbenike čije kronično ili oštro djelovanje dovodi do povećanog stresa na vratu. Kao rezultat toga, tijelo nadoknađuje povećana opterećenja radom mišića, međutim zbog stalne napetosti u njima se javljaju grčevi s oštećenom cirkulacijom krvi. Ti čimbenici zajedno dovode do degenerativnih promjena na kralježnici, promjena u njezinoj strukturi, problema s prehranom i metabolizmom krvi. Sljedeći dolazi red na promjene u intervertebralnim zglobovima, dolazi do prekomjernog rasta koštanog tkiva segmenata kralježnice.

Nabrojimo čimbenike koji pridonose razvoju bolesti:

 • Skolioza i loše držanje tijela.
 • Prekomjerna težina.
 • Dugo ostanite u pogrešnim i neprirodnim položajima.
 • Redovito prenaprezanje leđa i vratne kralježnice, na primjer, zbog osobitosti rada.
 • Slaba pokretljivost, sjedilačka tjelesna neaktivnost.
 • Ozljeda kralježnice u prošlosti.
 • Metabolički problemi.
 • Pretjerana tjelesna aktivnost.
 • Prenaprezanje stresa, produljena osjetljivost na depresiju.
 • Čimbenik nasljednosti.
 • Nenormalan razvoj kralješaka.

Stupnjevi cervikalne osteohondroze

Potrebno je znati razlikovati pojmove "stadij" i "stupanj", koji karakteriziraju osteokondrozo vratne kralježnice. Faze ćemo razmotriti malo kasnije, sada ćemo govoriti o stupnjevima koji ovise o općem kliničkom stanju i pritužbama pacijenta, imaju različite simptome i, prema tome, zahtijevaju drugačiji tretman.

 • Prvi stupanj - 1. . . Cervikalna osteohondroza karakterizira manje manifestacije bolesti, glavni simptomi su bolovi u predelu vrata, koji se ne pojavljuju često, pojačavajući se ako okrenete glavu. Mogu ih pratiti blago napeti mišići.
 • Drugi stupanj - 2. . . Ozbiljnost boli i simptoma mnogo su jači i oni mogu dati područje ramena. To je zbog činjenice da je intervertebralni disk postao niže visine, što je dovelo do stezanja živaca. Sindrom boli ima tendenciju povećanja s pokretima, osjećaj slabosti i glavobolja dovode do smanjenih performansi.
 • Treći stupanj - 3. . . Ovaj razvoj osteokondroze vratne kralježnice karakterizira stvaranje kila u intervertebralnom prostoru. Razlike od prethodnih stupnjeva su u simptomima, koji su još izraženiji i bolniji - intenzivnije daje rame i ruku, kod njih je moguć osjećaj utrnulosti i slabosti. Bolest prati ista glavobolja, slabost, pokretljivost vrata je ograničena, a prilikom palpiranja otkriva se izrazit sindrom boli.
 • Četvrti stupanj - 4. . . Ovaj stupanj karakterizira potpuno uništavanje tkiva intervertebralnog diska. Problemi s opskrbom mozga krvlju vjerojatni su, posebno, kroz kralješničnu arteriju koja dostavlja krv u mali mozak i stražnji dio glave. U tom smislu postoje poteškoće s koordinacijom, vrtoglavica, zvonjava u ušima.

Simptomi osteohondroze vratne kralježnice

Cervikalna osteohondroza ima neke razlike od osteohondroze u drugim područjima. Nastaju zbog bližeg rasporeda segmenata jedan prema drugom, složenije strukture prva dva segmenta - atlasa i osi. Uz to, manje je amortizera između elemenata kralježnice i, sukladno tome, brže se troše i razgrađuju. Osim toga, cervikalna osteohondroza često dovodi do kompresije živaca leđne moždine.

Cervikalna osteohondroza - najčešći simptomi:

 • Bolne senzacije. . . Karakterizira ih različita lokalizacija - u stražnjem dijelu glave, ramenu i cervikalnim regijama. Pojava boli u ramenskom zglobu ukazuje na pritisak na živac odgovoran za prijenos impulsa boli na ovom mjestu. Okcipitalna bol odražava prisutnost grča mišića vrata zbog poteškoća s protokom krvi u ovom području. Možda osjećaj boli u kralješku, prisutnost drobljenja.
 • Slabost u ruci. . . Očituje se zbog oštećenja živca odgovornog za motoričku aktivnost gornjih udova.
 • Loša osjetljivost u ruci. . . Oštećen je živac koji inervira kožu na ruci.
 • Ograničeno kretanje, drobljenje. . . Posljedica je to male visine intervertebralnog diska, rasta kostiju u segmentima kralježnice, prisutnosti malih zahvaćenih struktura.
 • Problemi s koordinacijom, osjećaj slabosti i vrtoglavice. . . Zbog napretka patologije nastaje vlaknasto tkivo. Djelomično dovodi do suženja kralješnične arterije koja ima svoj kanal u elementima kralježnice. To smanjuje lumen žile, stvarajući deficit krvi u zatiljku i malom mozgu.
 • Problemi sa sluhom, vidom, govorom. . . Oni su daljnji razvoj suženja žile koja hrani mozak i okcipitalnu zonu.

Dijagnostika

Dijagnoza se provodi u prisutnosti karakterističnih simptoma i pritužbi osobe. Osteohondroza vratne kralježnice dijagnosticira se različitim metodama, uglavnom usmjerenim na vizualizaciju stanja oštećenog dijela. Najčešće korišteno:

 • Radiografija. Nije vrlo informativan, pokazuje samo prisutnost odstupanja, uglavnom je pogodan za ranu dijagnozu.
 • Računalna tomografija. U usporedbi s radiografijom, poboljšava se prikaz patologija segmenata vratne kralježnice, ali ne precizno utvrđuje prisutnost kile, koje je veličine. Uz to, ovaj postupak ne može odrediti 'suženje' kanala s leđnom moždinom.
 • Magnetska rezonancija. Takva je dijagnoza najsuvremenija, karakterizira je povećani sadržaj informacija, omogućuje vam detaljno procjenu nedostataka koštane strukture, stanja intervertebralnih diskova, postojanja kila, njihove veličine i smjera rasta.
 • Ako postoji sumnja na pogoršanje struje u kralješničnim arterijama, provodi se dodatna dijagnostika postupkom ultrazvučnog dupleksnog skeniranja. Takva studija točno utvrđuje prisutnost prepreka koje smanjuju brzinu protoka krvi.

Na temelju podataka dobivenih tijekom dijagnoze možemo govoriti o različitim fazama:

 • Faza 1, karakterizirana manjim kršenjem anatomije kralješaka.
 • Faza 2. . . Vjerojatno nepridržavanje položaja kralješaka jedan prema drugom, pomicanje, rotacija u odnosu na os kralježnice, intervertebralni disk može imati malo smanjenu visinu.
 • Faza 3. . . Visina diska smanjena je za četvrtinu, zglobovi su promijenjeni, postoje izdanci koštanog tkiva, nepropusnost intervertebralnog foramena i kralježničnog kanala.
 • Faza 4. . . I dalje je otežano od prethodnog. Visina diska je u velikoj mjeri smanjena, iza su duboke zglobne patologije i opsežni rast kostiju, kralježnični kanal i prolazi ispod leđne moždine snažno su stisnuti.

Liječenje osteohondroze vratne kralježnice

Glavne metode takvog liječenja su: terapija lijekovima, fizioterapija, uporaba masaže zahvaćenog područja, terapijska gimnastika. Pogledajmo pobliže neke metode.

Liječenje lijekovima

Propis bilo kojeg lijeka mora obavljati samo nadležni stručnjak.

 • Protuupalni lijekovi nesteroidnog podrijetla. Njihovo djelovanje je učinkovito uklanjanje sindroma boli, upalnog i edematoznog procesa stegnutih živčanih završetaka.
 • Vitamin B uzima se za poboljšanje metaboličkih procesa u kralješcima i živcima.
 • Lijekovi koji povećavaju protok krvi. Koristi se za prehranu promijenjenih živčanih završetaka i poboljšanje protoka krvi u mozgu.
 • Hondroprotektori koji se koriste za obnavljanje tkiva hrskavice i intervertebralnih diskova.
 • Mišićni relaksanti, anti-grčevi.

Fizioterapija

 • Elektroforeza. . . Dostava iona lijeka do željenog dijela patologije pomoću djelovanja električnog polja. Prije postupka izvodi se anestezija novokainom, a koristi se i aminofilin, koji poboljšava protok krvi.
 • Ultrazvukom. . . Ublažava upalu, bol, pospješuje metabolizam na mjestu primjene.
 • Magnetoterapija. . . Ima analgetički učinak, ublažava otekline.
 • Laserska terapija. . . Liječenje se provodi izlaganjem svjetlosnim valovima posebne frekvencije. Dobro ublažava upalu i pospješuje cirkulaciju krvi.

Fizioterapija

Fizioterapija je dopuštena samo u odsustvu pogoršanja bolesti. Tehnike će biti učinkovite u nedostatku boli i nelagode tijekom izvođenja, uz to su vrlo učinkovite kao sredstvo prevencije. Evo nekoliko osnovnih vježbi:

 1. Lezite na trbuh, a savijene ruke oslonite na pod. Podizanje glave i trupa izvodite 60-90 sekundi, držeći leđa ravno, a zatim se glatko vratite u prvobitni položaj. Napravite 2-3 ponavljanja.
 2. Lezite na trbuhu s rukama ispruženim prema dolje uz trup. Okrenite glavu lijevo, desno, redom, pokušavajući uhom doći do poda. Napravite 5-7 ponavljanja sa svake strane.
 3. U sjedećem položaju, udišući, sagnite se naprijed, pokušavajući glavom doći do prsa. Zatim, na izdah, naprotiv, nagnite se unatrag, zabacujući glavu unatrag. Napravite 12 ponavljanja.
 4. U sjedećem položaju dlanove stavite na čelo. Primijenite međusobni pritisak čela na dlan i obrnuto. Nastavite do pola minute, ponavljajući 3 puta.
 5. Uredna nesmetana rotacija glava u strane, po 5-7 rotacija. Ako vam se zavrti u glavi, smanjite broj ponavljanja ili usporite brzinu.

Osteohondroza vratne kralježnice: pitanje - odgovor

Događa li se da se osteokondroza vratne kralježnice mora liječiti kirurškim zahvatom?

To se događa, ali u onim rijetkim slučajevima kada konzervativno liječenje ne daje učinak pola godine nakon početka. U takvim su situacijama obično prisutni kronična bol i stezanje živčanih završetaka.

Koliko dugo možete uzimati nesteroidne protuupalne lijekove?

Većina ovih lijekova utječe na stanje želučane sluznice, pa se ne preporučuje njihova česta i redovita primjena. Točno trajanje uzimanja lijekova određuje liječnik koji ima podatke o stupnju osteokondroze kod pacijenta, kao i postoje li popratne patologije.

Jesu li hondroprotektivni lijekovi učinkoviti u obnavljanju tkiva oštećenih intervertebralnih diskova?

Potvrda učinka uzimanja takvih lijekova nije dokazana, zbog čega ih liječnici rijetko preporučuju.

Što učiniti kod kuće kada nema pogoršanja kako bi se izbjeglo pogoršanje u budućnosti?

U preventivne svrhe najbolje će biti koristiti fizioterapijske vježbe, masažu cervikalne zone, odbijanje značajnih tjelesnih aktivnosti.